zondag, 16. september 2007 - 14:51

'Slimme' energiemeter voor iedereen

De invoering van de zogenoemde slimme meter staat centraal in een nieuw wetsvoorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Dit heeft het ministerie van
Algemene Zaken bekendgemaakt.

Binnen zes jaar na inwerkingtreding van de wet krijgt iedere kleinverbruiker een op afstand uitleesbare meter. Hierdoor krijgen afnemers zeer nauwkeurige en frequente informatie over hun energieverbruik en de daarmee verbonden kosten. Het vergemakkelijkt effectieve besparingsadviezen en maakt ook andere, meer op de wensen van afnemers toegesneden diensten mogelijk.

Bovendien leveren verhuizingen of wisselingen van energieleverancier geen administratieve problemen meer op doordat de actuele meterstand online opvraagbaar is. De netbeheerder is primair verantwoordelijk voor de uitrol van de slimme meter in Nederland. Het tarief van de meterhuur wordt gereguleerd, waarbij de afspraak is dat de invoering van de slimme meter geen meerkosten voor de afnemers oplevert.

Verder wordt met het wetsvoorstel het zogeheten leveranciersmodel ingevoerd. De leverancier stuurt de energierekening standaard mede namens de netbeheerder en is het aanspreekpunt voor de klant. De dienstverlening aan afnemers en de concurrentie tussen leveranciers kan hierdoor verbeteren. Voor de consument wordt verwarring over wie gebeld moet worden bij vragen of problemen beëindigd.
Categorie:
Tag(s):