donderdag, 8. november 2007 - 15:38

Slipjacht in Winterswijk

Winterswijk

Op 17 november 2007 wordt in Winterswijk-Miste het startsein gegeven voor de 14e Slipjacht Winterswijk. Enkele tientallen amazones en ruiters zullen vanaf 12:00 samen met een meute honden een spoor van vossenlucht volgen door de omgeving van Winterswijk-Miste en Winterswijk-Woold.

De uit Engeland afkomstige vossenjacht wordt in de gemeente Winterswijk nagebootst door een slip. Met de slip, een met vossenlucht doordrenkte lap, wordt een spoor getrokken door getrainde crosscountrylopers.

In verband met afrasteringen en mogelijke vernielingen aan het landschap wordt een voorgeschreven route gereden die in nauw overleg met de landeigenaren is vastgesteld.

De lucht komt van de vossen die de Jachtvereniging Soestdjik voor dit doel in een speciale kennel houdt. Zij liggen de hele week op de lappen, waardoor deze met vossengeur worden doordrenkt. Hierdoor worden zij de leveranciers van het spoor. Het parcours kan, indien gewenst, door heide of bos gaan of over weilanden en sloten. Naar believen kan men zo de route voor paard en ruiter lichter of zwaarder maken.

Aangezien de honden voor de jacht zijn gefokt en ze in een meutegemeenschap met elkaar leven, die onderling nogal hard is, dient juist een grote discipline gehandhaafd te worden door ‘huntsman’ en personeel. Speciaal in ons dicht bevolkte land met kruisende wegen en kleine percelen zouden door ongehoorzaamheid anders ongelukken kunnen gebeuren.

Dagelijks worden de honden door het personeel getraind op conditie en adem. Tegen het krieken van de dag kan men de huntsman met zijn meute zien uitrijden voor zijn anderhalf uur durende tocht door de bossen.

Aangezien deze sport uit Engeland stamt, alsmede de honden en traditie en stijl hierin hoog worden gehouden, worden alle bevelen in het Engels gegeven, terwijl ook de jachtuitdrukkingen Engels zijn.

Bij het bereiken van het eindpunt worden de honden getrakteerd op pens, een lekkernij voor deze viervoeters.

In Winterswijk wordt de slipjacht voor de 14e keer gehouden; de eerste aflevering was in 1992. Door de jaren heen is de jacht rondom Winterswijk georganiseerd. Door de uitgestrektheid van de Winterswijkse buurtschappen heeft het Slipjachtcomité Winterswijk alle ruimte om ieder jaar een nieuwe jacht uit te zetten voor de jagers. Veelal komt het in andere gemeenten voor dat men ieder jaar een zelfde route volgt omdat de ruimte voor nieuwe routes ontbreekt.
Provincie:
Tag(s):