woensdag, 17. oktober 2007 - 20:54

"Sluiting Cordis is een dreun voor de regio"

Roden

Cordis vertrekt uit Roden, de werkgelegenheid verdwijnt in zijn geheel naar Mexico en Amerika, uiterlijk eind volgend jaar. Die harde boodschap kregen de werknemers van Cordis, verreweg de grootste industriële werkgever in de regio, woensdagmiddag te horen.

"Ruim 800 mensen raken bij Cordis hun baan kwijt, maar de gevolgen zijn nog veel groter", reageert CNV-bestuurder Piet Fortuin aangeslagen. "Denk aan alle toeleveringsbedrijven, aan alle werkgelegenheid eromheen. Ik vrees dat hier in totaal zeker 2000 arbeidsplaatsen mee zijn gemoeid. Het is een dreun voor de hele regio."

Het nieuws over de sluiting van Cordis (producent van hoogwaardige cardio-apparatuur) komt totaal onverwacht, zegt Fortuin. "We wisten wel dat moederbedrijf Johnson & Johnson zich wereldwijd aan het oriënteren was. Maar de vestiging in Roden is winstgevend en is een van de belangrijkste binnen het concern. Niemand heeft dit zien aankomen, het is een onbegrijpelijke beslissing."

Volgens Fortuin is "pure winstmaximalisatie" de reden voor de sluiting van de Drentse vestiging. De werkgelegenheid van de onwikkelafdeling en de ondersteunende afdelingen (circa 450 werknemers) verdwijnt naar Amerika, de productie (350 werknemers) gaat naar Mexico. Fortuin: "Alles gaat de oceaan over, enkel en alleen voor nog hogere winst. Ik vind het schandalig wat hier gebeurt."

De in 2005 verloren rechtszaak rond de productie van stents is volgens Fortuin achteraf het begin van alle ellende geweest. "De Cordis-vestiging in Drenthe werd de dupe van een langslepend Amerikaans octrooigevecht. Toen gingen al honderden banen verloren. Maar het kan dus nog erger."

CNV Metaal en Elektro legt zich echter niet zomaar bij de bedrijfssluiting neer. Fortuin: "Om te beginnen willen we een gesprek met Johnson & Johnson over het waarom, over mogelijke alternatieven en over vervangend werk. Vervolgens willen we ook in overleg met de overheden bekijken hoe we toch zoveel mogelijk werkgelegenheid voor deze regio kunnen behouden. We zullen alle mogelijkheden benutten."
Provincie:
Tag(s):