vrijdag, 21. september 2007 - 16:58

Smaakvol biologisch in het MEC

Breda

Zondag 30 september organiseert het Milieu Educatief Centrum/Kinderboerderij Wolfslaar vanaf 15.00 uur een biologische proeverij. Er worden presentaties gehouden over biologische landbouw, oud-Nederlandse huisdierrassen, 'vergeten groenten', smaak en wijn.

De traditionele, grootschalige landbouw en veeteelt zijn gericht op grote productie in korte tijd tegen zo laag mogelijke kosten. Ook omdat consumenten vragen naar goedkope en snelle maaltijden. Ons eten is steeds meer gaan lijken op een eenheidsworst. Zoet, vet en zout voeren de boventoon.

Toch lijkt er de laatste tijd vanuit steeds meer consumenten een sterke tegenbeweging op gang te komen. Door de proeverij wil het MEC hier een steentje aan bijdragen en de belangstelling bevorderen voor kwalitatief hoogwaardige producten die lekkerder, gezonder, milieu- en diervriendelijker zijn en ook in eigen streek zijn gekweekt en geteeld.

Biologische producten veroorzaken geen bodemverontreiniging en zijn diervriendelijk. Zo wordt bij een varken in de traditionele bio-industrie de krulstaart weggehaald. Bij een biologisch varken gebeurt dit niet. Daarnaast hebben biologische producten een meer eigen smaak doordat groei en rijping op natuurlijke wijze verlopen. Gebruik van deze producten maakt respect voor natuur en milieu zichtbaar.

Kinderboerderij Wolfslaar houdt oud-Nederlandse rassen die uit ons landschap dreigen te verdwijnen. Een voorbeeld is de lakenvelder koe die vroeger vaak nabij landhuizen graasde om mee te pronken. Hun kleine postuur deed zo’n landhuis namelijk groter lijken. Maar het denkbeeldig over hun rug gedrapeerde “laken� maakt hen echt decoratief. Veel melk of vlees leveren ze echter niet waardoor ze minder interessant werden voor boeren en hun aantal sterk afnam. Andere rassen op het MEC zijn de hoenderrassen chaams hoen, brabanter en kraaikop. Maar ook minder bekende groentesoorten zoals pastinaak, haverwortel en het heilig boontje krijgen in de biologische moestuin van het MEC hun kans.

Streekgerechten hebben met het gebruik van streekeigen, biologische rassen en soorten nog meer smaak en betekenis.
Provincie:
Tag(s):