dinsdag, 25. september 2007 - 13:55

Sneker Bloednacht herdacht

Sneek

Maandagmiddag zijn de slachtoffers van de “Sneker bloednacht� en de oorlogsslachtoffers in het algemeen herdacht in de Sneker Martinikerk. De Sneker Bloednacht betreft de nacht van 13 op 14 juli 1944. In deze nacht zijn vier Snekers in koelen bloede vermoord: Klaas Koelstra, J. Tekelenburg, J.H. Bakker en Feike van der Heide. Doormiddel van deze moord moest de ontvoering en liquidatie van de NSB-er G. van der K. gewroken worden. De latere burgemeester Rasterhoff stond ook op het lijstje, maar overleefde de moordpartij.

De burgermeester van Sneek begon de dienst formeel en uitte zijn medeleven met de nabestaande die zonder familie leden verder moesten. Vervolgens nam mevrouw Hoogland-Bakker het woord over, zij vertelde in briefvorm hoe ze haar vader heeft verloren als klein achtjarige meisje. Hij werd destijds zonder enige aanleiding zo maar uit zijn huis gehaald en voor zijn deur geëxecuteerd.

Daarna volgde een nog z’n hartverscheurend verhaal van oud Indië veteraan de heer Wybenga. Hij vertelde over zijn oorlogs ervaring in Nederlands-Indië. Ook dit verhaal liet de mensen achter in diepe stilte verzonken in gedachten.

Na de herdenkingsdienst werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument, gevolgd door één minuut stilte. Na afloop overhandigde dhr. J. Kooistra zijn boek over de Indiëgangers aan de burgermeester van Sneek , dit boek haalt de meer dan 5300 militairen, die na 1945 zijn omgekomen in de strijd om Nederlands-Indië, uit de anonimiteit.
Provincie:
Tag(s):