dinsdag, 2. oktober 2007 - 8:41

Sneller en goedkoper vrijwaren

Den Haag

Vanaf 1 oktober 2007 kunnen voertuigbedrijven kiezen hoe ze een vrijwaringsbewijs afgeven. Naast de bestaande, papieren manier introduceert de RDW een manier om een volledig ingevuld vrijwaringsbewijs direct in één keer op blanco A4 uit te printen. Daarmee wordt vrijwaren sneller en goedkoper en is de kans op fouten en fraude kleiner.

Het vrijwaringsbewijs wordt afgegeven bij de verkoop van een voertuig. Het vrijwaringsbewijs is het enige geaccepteerde bewijs dat de vorige eigenaar niet meer verantwoordelijk is voor de verplichtingen die bij een voertuig horen, zoals APK-plicht, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Tot nu toe leverde de RDW voorbedrukte formulieren waarop het garagebedrijf zelf de gegevens kon schrijven of printen. Naast erkende garagebedrijven schrijven ook de postkantoren vrijwaringsbewijzen uit.

Het digitaal vrijwaringsbewijs levert zowel het voertuigbedrijf als de voertuigeigenaar voordeel op. Garagehouders hoeven nu geen voorbedrukte vrijwaringsbewijzen op A5-formaat te bestellen. Ook kunnen ze het vrijwaringsbewijs sneller afgeven. Bovendien maakt het digitaal vrijwaringsbewijs het moeilijker om een vrijwaringsbewijs af te geven, zonder dat in het kentekenregister daadwerkelijk een wijziging heeft plaatsgevonden. Dat verkleint de kans dat eigenaren de dupe worden van invoerfouten of fraude met vrijwaringsbewijzen.

Ook het bedrijfsvoorraadbewijs kan voortaan direct uitgeprint worden. Het bedrijfsvoorraadbewijs is het afschrift van het vrijwaringsbewijs voor het voertuigbedrijf en geeft aan dat het voertuig in de eigen handelsvoorraad is opgenomen.
Categorie:
Tag(s):