vrijdag, 5. oktober 2007 - 15:44

SP start campagne voor behoud ziektekostenaftrek

Groningen

Groningse SP-politici en Hulpdienstmedewerkers geven op maandag 8 oktober het startsein van een campagne voor behoud van de belastingaftrek van ziektekosten. De SP’ers noemen het kabinetsvoorstel om de aftrek te schrappen een ‘schrijnende bezuinigingsmaatregel die ten koste gaat van de meest kwetsbaren in de samenleving’.

Wie medische kosten heeft die hoog zijn in verhouding tot zijn inkomen, kan die kosten bij de belastingdienst opvoeren en dan geld terugkrijgen. De regeling is vooral populair bij ouderen en kost jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro. Het kabinet wil de ziektekostenaftrek in 2008 met 400 tot 800 miljoen euro korten en hem in 2009 helemaal afschaffen. In ruil daarvoor krijgen de gemeenten dan geld om chronisch zieken een tegemoetkoming in hun kosten te geven. De bezuiniging van 400 - 800 miljoen blijft echter gehandhaafd.

Volgens de SP betekent de regeling een inkomensdaling voor heel veel mensen en grote onzekerheid over wat de gemeenten gaan beslissen. Gronings SP-Kamerlid Rosita van Gijlswijk: ‘Nu maken 3,4 miljoen huishoudens gebruik van de regeling. In de toekomst worden dat er veel minder. Bovendien werkt het schrappen van de aftrek ook door in een lagere huurtoeslag, want die wordt gebaseerd op het belastbaar inkomen.’
Provincie:
Tag(s):