donderdag, 13. september 2007 - 16:29

SP: 'Verburg trekt haar belofte in'

Den Haag

Landbouwminister Verburg heeft haar eerder aangekondigde maatregelen tegen gruwelijke misstanden bij diertransporten ingetrokken, onder druk van een meerderheid in de Kamer. Vorige week kondigde Verburg aan hard in te grijpen. Ze had haar vertrouwen in de sector verloren na een hele reeks misstanden, aldus Krista van Velzen van de SP.

Van Velzen: 'De minister maakte goede sier met aangekondigde maatregelen, maar trok deze al in voordat er nog maar een motie was ingediend.'

Misstanden bij veetransporten zijn allang geen incidenten meer. Veewagens worden bijna nooit gecontroleerd op de plaats van vertrek, terwijl de Europese richtlijn dat wel voorschrijft. Volgens Verburg had de sector door alle misstanden bewezen dat ze zichzelf niet kan controleren. Daarom kwam er een verplichting om elke wagen vóór vertrek door een dierenarts te laten keuren en niet voornamelijk op papier zoals momenteel het geval is. Het CDA, de VVD en de PvdA vonden dat echter onacceptabel, zo bleek gisteravond laat in de Kamer. Daarop trok Verburg terstond haar maatregelen in.

Van Velzen: 'Verburg heeft laten zien dat ze een minister zonder ruggengraat en regie is, bij de minister weerstand uit de Kamer gaat ze overstag. Dat belooft weinig goeds voor de komende jaren. Dat de VVD en het CDA nogmaals het vertrouwen willen geven aan de sector verbaast me niets, maar de PvdA toont nu ook haar ware gezicht door zich hiervoor te laten lenen'.
Provincie:
Tag(s):