zondag, 9. december 2007 - 20:45

Space Shuttle Atlantis volgend jaar pas de lucht in

Noordwijk

Space Shuttle Atlantis blijft voorlopig op het lanceerplatform staan
Lancering ESA’s Columbus op z’n vroegst in januari. Dit maakt ESA zondag bekend.

De lancering van ESA’s ruimtelaboratorium Columbus met de Space Shuttle Atlantis is uitgesteld. Een nieuwe poging wordt op z’n vroegst op 2 januari ondernomen. Tot die tijd zoeken NASA-ingenieurs naar de oorzaak van een falende brandstofsensor in de Externe Tank.

De lancering van Atlantis werd afgelopen donderdag uitgesteld nadat twee van de vier brandstofsensoren in de vloeibare waterstoftank niet goed functioneerden. De sensoren zijn een veiligheidssysteem. Ze houden de hoeveelheid waterstof in de gaten en voorkomen dat de motoren van de Shuttle ‘drooglopen’ als de tank voortijdig leeg zou raken.

Vandaag werd een nieuwe lanceerpoging afgeblazen omdat één van de vier sensoren niet werkte. Voorheen zou de lancering met één kapotte sensor door kunnen gaan, maar na donderdag wilde NASA geen risico’s nemen en stelde ze als regel dat alle vier de sensoren de juiste gegevens moesten doorzenden.

Voor het internationale ruimtestation ISS en de aankoppeling van het Columbus ruimtelab heeft het uitstel geen grote gevolgen, zegt Alan Thirkettle, ISS-programma manager van ESA: ‘We zijn teleurgesteld. We wilden donderdag lanceren en we wilden vandaag gaan. Maar nog belangrijker: we willen het veilig doen. De Space Shuttle is een complex systeem, er kan wel eens iets mis gaan. Dat is ruimtevaart.’

Terwijl NASA de Shuttle vliegklaar maakt voor een lanceerpoging in januari, zorgen ESA-medewerkers dat het Columbus laboratorium en de experimenten aan boord in goede conditie blijven.
Provincie:
Tag(s):