dinsdag, 30. oktober 2007 - 8:40

Speciale filmpremière van filmhit Ben X

Ede

Een aangrijpende film over Ben, een puber die ánders is. Ben is namelijk licht autistisch (zijn broertje zegt: automatisch) en wordt hartgrondig gepest op school.Thuis vlucht hij in de virtuele wereld van chatboxes, pornosites en videogames. Een enorme hit in België en grote winnaar van het Filmfestival van Montréal!

Dit regiedebuut van filmjournalist Nic Balthazar staat al weken op één in de Vlaamse bioscopen en is unaniem geselecteerd als officiële Belgische inzending voor de Oscars.

Ben X is dan ook iets bijzonders. Het leven van buitenbeentje Ben speelt zich af in zijn eigen universum. Hij zou haast gelukkig zijn als hij niet zo vreselijk gepest werd. Daarom zint Ben op wraak. Dan ontmoet hij op internet ‘mystery girl’ Scarlite en verandert alles.

In België is Ben X aangegrepen om pesten en autisme onder de aandacht te brengen van docenten. Los van die educatieve kracht staat Ben X als een huis. Balthazar heeft er bewust voor gekozen om van Ben X de tragedie van de goede bedoeling te maken. Zowel de ouders, de leraren als de psychiaters hebben het beste met de jongen voor. Niks lukt. Er wordt onder het alziende oog van de opvoeders volop gepest.

Een geliefde ontsnappingsroute voor veel autisten zijn videogames. Sommige ontwikkelen een ware passie voor de virtuele en overzichtelijke werkelijkheid van de videogame, zoals Ben X. Hij traint voor het echte leven met een game , Ben slaagt er zo wel in een strategie op poten te zetten en zelfs een redelijk vernuftig plan. De game is instrument in de wraak op zijn kwelgeesten.

Praga Khan, dEUS, Arno en Sigur Ros tekenen voor de soundtrack.

Voor deze bijzondere film heeft CineMec Ginette Wieken, auteur van boeken over autisme, uitgenodigd. Na de film zal zij haar mening over deze film geven. Ginette Wieken is naast moeder van twee autistische kinderen, lerares Engels aan het Marnix college in Ede en auteur van haar net verschenen boek ‘was ik maar een supervrouw’. Dit boek en haar eerste boek dat een bestseller werd, ’Dinoman en het muziekmeisje’ (een bundel van columns die zij schreef voor het Balans Magazine) worden tijdens deze avond ook verkocht.
Provincie:
Tag(s):