woensdag, 10. oktober 2007 - 10:57

Speciale vakopleiding EHAD

Den Haag

Binnenkort zullen alle medewerkers die op een dierenambulance rijden een speciale vakopleiding krijgen. Dit heeft minister Verburg van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgelopen dinsdag gezegd tijdens een werkbezoek aan de Dierenambulance Kennemerland in Heemskerk.

Nu is het nog een vrij beroep en kan iedereen op een dierenambulance stappen zonder een gedegen opleiding te hebben gevolgd. Miria van Driel, penningmeester van de Federatie Dierenambulances Nederland (FDN) en voorzitter van de Dierenambulance Kennemerland, pleit al jaren voor een vakopleiding.

Zij is blij dat Verburg gisteren heeft toegezegd dat er snel een opleiding gaat komen. Voorlopig zal de opleiding, die Faculteit Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht gaat ontwikkelen, nog op vrijwillige basis zijn.

'In de toekomst hoopt van Driel het verplicht te gaan stellen, al is het alleen al voor de veiligheid van onze eigen hardwerkende mensen. Dat zal niet van de één op de andere dag gebeuren. Hier is tijd voor nodig', aldus van Driel. Voorlopig is de FDN blij met een gedegen opleiding die volgens het ministerie betaalbaar moet blijven voor de vele vrijwilligers die het werk al voor niets doen.

Op dit moment zijn bij de FDN 65 dierenambulances aangesloten. In totaal zijn er in Nederland circa 90 dierenambulances actief. Dierenambulances zorgen onder andere voor de eerste hulp aan dieren (EHAD), het vervoeren van dieren naar bijvoorbeeld dierenartsen of asielen, het opvangen en vervoeren van zwerfdieren, het registeren van gevonden en vermiste dieren en het vervoeren van overleden dieren.

De minister sprak tijdens het werkbezoek haar waardering uit voor de ongeveer 4500 dierenambulance-vrijwilligers die zich in Nederland belangeloos inzetten voor het welzijn van dieren.
Provincie:
Tag(s):