vrijdag, 10. augustus 2007 - 9:39

Spectaculaire lichtshow door Swift-Tuttle

Liefhebbers van vallende sterren kunnen de komende dagen hun hart ophalen. Wie de laatste dagen ’s-avonds de heldere hemel heeft afgespeurd moet het zijn opgevallen dat er meer vallende sterren dan normaal zijn waar te nemen. De toename van de vallende sterren komt doordat de aarde in deze periode door het stofspoor van de komeet Swift-Tuttle trekt.

Jaarlijks kruist de aarde in augustus het spoor van de komeet Swift-Tuttle. Kleine stofdeeltjes, meestal niet veel groter dan een zandkorrel, schieten met hoge snelheid de dampkring in en laten daarbij een spoor van licht achter. Omdat de meteoren allemaal uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen worden ze ook wel Perseïden genoemd.

Vallende sterren die men ook wel meteoren noemt worden veroorzaakt door het stofspoor dat kometen in hun baan rond de zon achterlaten. Als de aarde door zo’n stofspoor trekt en er is op dat moment een heldere hemel kun je tientallen lichtsporen waarnemen.

In de vroege ochtend van 13 augustus beleven de Perseïden hun hoogtepunt met wellicht tachtig tot honderd ‘vallende sterren’ per uur. Vanaf middernacht is zelfs onder de meest ideale omstandigheden ook de planeet Mars in het Oosten waarneembaar.
Categorie:
Tag(s):