woensdag, 25. juli 2007 - 9:52

Spel moet ambtenaren 'Helder Haags' leren schrijven

Den Haag

De gemeente Den Haag heeft samen met de landelijke Belastingdienst een spel gemaakt waarmee ambtenaren brieven kunnen controleren. Het spel moet ervoor zorgen dat duidelijke taal regelmatig het onderwerp van gesprek wordt binnen de overheid. Met betere, duidelijke teksten als resultaat.

Het spel is gebaseerd op het 'Drie poorten-model' van de landelijke Belastingsdienst. In dat model worden steeds drie eenvoudige vragen gesteld. De eerste vraag is of de brief goed genoeg is om te versturen. Daarna volgt de vraag wat er eventueel misgaat. Is de brief te moeilijk, of zitten er fouten in? Bij de derde vraag moeten de spelers aangeven wat de grootste fouten zijn. Staan er spellingsfouten in, of inhoudelijke fouten? Staan er veel moeilijke woorden in, of afkortingen?

De schrijver van wie de meeste brieven volgens de collega's de deur uit mogen, wint. De schrijver van een afgekeurde brief, leert van de kritiek van de collega's. De slagzin van het spel luidt dan ook: 'Het enige spel dat je in de tijd van de baas mag spelen!'.

Het spel is bij de gemeente Den Haag uitgebracht als een onderdeel van taalcampagne 'Helder Haags'. Deze campagne gaat onduidelijk taalgebruik te lijf. Eerder ontvingen Haagse gemeenteambtenaren het boekje 'Helder Haags. Schrijftips voor ambtenaren' (2006) en 'Het Helder Haags Woordenboek' (2007) van de gemeentelijke taaladviseur Wouter de Koning. Meer informatie over de campagne en het spel is te vinden op www.denhaag.nl/helderhaags.

De landelijke Belastingdienst kent al meer dan tien jaar allerlei campagnes voor duidelijke overheidstaal. Het 'Drie poorten'-model is in 2003 gemaakt door de huisstijlcoördinator.

'Helder Haags: The Game' is gemaakt door en voor de overheid. Andere overheden kunnen het model gebruiken en eigen versies maken. Het maken van commerciële versies is verboden.
Provincie:
Tag(s):