woensdag, 13. juni 2007 - 13:33

St. Antonius Ziekenhuis plaatst eerste hartklep via de lies

Utrecht

Naar vandaag is bekendgemaakt hebben hebben cardiothoracaal chirurg dr. R.H. Heijmen en cardioloog dr. J.M. ten Berg op vrijdag 8 juni jongstleden bij een zestigjarige patiënt voor het eerst een hartklep geplaatst via de lies. De ingreep nam anderhalf uur in beslag en is succesvol verlopen. Dit heeft het St. Antonius Ziekenhuis woensdag 13 juni bekendgemaakt.

Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze ingreep zonder hart-longmachine uitvoert. De ingreep vond eerder plaats in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en het Amphia Ziekenhuis te Breda, maar met gebruikmaking van een ondersteunende hart-longmachine.

Bij de nieuwe behandelmethode brengt de arts via de lies een katheter in. Hierdoor wordt een ballon naar het hart opgevoerd en in de zieke klep gelegd. Onder hoge druk wordt de zieke klep tegen de wand gedrukt. Vervolgens geleidt de arts door dezelfde katheter een stent, een soort uitvouwbaar buisje met daarin verpakt de biologische hartklep, naar de weggedrukte zieke klep. De nieuwe biologische klep komt vrij als de stent zich vanzelf ontvouwt en zich ankert in de zieke klep van de patiënt. De patiënt is gedurende de gehele ingreep onder lichte narcose.

De nieuwe techniek wordt alleen toegepast bij patiënten die te ziek zijn om een conventionele operatie te ondergaan, zoals ook de patiënt die afgelopen vrijdag de ingreep onderging. De artsen konden zijn zieke hartklep niet via de conventionele manier opereren door zijn ernstig longlijden.

De zieke klep werd om deze reden vervangen via de nieuwe methode. De nieuwe methode is minder belastend voor de patiënt doordat er geen hart-longmachine aan te pas komt en hij niet hoeft te herstellen van een grote chirurgische wond. Bovendien kan de patiënt al binnen twee tot drie dagen na de ingreep met ontslag.

De nieuwe techniek zal vooralsnog niet gedaan worden bij patiënten die op de conventionele manier geopereerd kunnen worden. Thoraxchirurg Heijmen: "Daar is het te vroeg voor. We kennen de lange termijn resultaten van deze nieuwe techniek nog niet. En van de conventionele chirurgische methode zijn die wel bekend.

We weten dat een chirurgisch geplaatste biologische hartklep zo'n vijftien jaar meegaat, de ingreep zelf een laag risico heeft en bij patiënten tot op hoge leeftijd kan worden uitgevoerd." "Echter", zo vertelt ten Berg, "er is een vrij grote groep patiënten - geschat zo'n 30% van de hartkleppatiënten in Nederland - die te ziek is om deze conventionele openhartoperatie te ondergaan. Voor deze groep is de nieuwe ingreep een uitkomst."

In juli zullen Heijmen en Ten Berg de tweede ingreep uitvoeren. Op jaarbasis verwachten ze zo'n vijftig patiënten op deze manier te kunnen behandelen.
Categorie:
Tag(s):