maandag, 10. september 2007 - 7:54

Staatssecretaris bezoekt bergings-werkzaamheden Koggenland

Koggenland

Staatssecretaris drs. A.Th. B. Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties brengt op maandag 10 september een bezoek aan de gemeente Koggenland. De reden van haar bezoek is de bergingsoperatie die op 3 september van start is gegaan.

De grootscheepse bergingsoperatie van twee vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog trok eerder al veel publiek. Burgemeester mevrouw drs. Leonie Sipkes van Koggenland en bergingsofficier Kapitein P. Petersen van de Koninklijke Luchtmacht lichten de werkzaamheden toe, waarna de staatssecretaris de bergingslocatie bezoekt.

In de gemeente Koggenland worden een Britse Hampden Mk I bommenwerper en een Amerikaanse B24H Liberator geborgen, die respectievelijk in 1941 te Berkhout en 1944 in Ursem neerkwamen. Naar verwachting bevinden zich ook stoffelijke resten van twee bemanningsleden van de Britse bommenwerper in de buurt van het wrak.

Twee bemanningsleden zijn begraven in Bergen (Noord-Holland). De bemanning van het Amerikaanse vliegtuig heeft zich per parachute weten te redden. Het bergingsteam heeft inmiddels nadat 40 centimeter van de grond was afgegraven de eerste wrakdeeltjes van de Britse Hampden gevonden alsmede boordwapenmunitie.

Tevens werd een zogenoemde ‘cable cutter’ aangetroffen. Deze zaten aan de vleugel van het vliegtuig om de staaldraden van Duitse luchtballonnen ‘door te knippen’. Die ballonnen fungeerden als obstakel voor de aanstormende bommenwerpers van de geallieerden. Ook werd een ‘flame marker’ -een soort markeringslicht- gevonden.

De staatssecretaris wordt om 11 uur ontvangen in de directiekeet op de bergingslocatie aan het Westeinde in Berkhout. Als burgemeester van de gemeente Hof van Twente in Overijssel was mevrouw Bijleveld eerder verantwoordelijk voor een grote bergingsoperatie bij Bentelo in het voorjaar van 2005.
Provincie:
Tag(s):