maandag, 12. november 2007 - 13:17

Station wordt geopend

Amsterdam

Ruim zes jaar is er hard gewerkt, maar het indrukwekkende station Amsterdam Bijlmer ArenA is nu nagenoeg voltooid. Prinses Máxima opent op 17 november 2007 het station, dat Zuidoost met de wereld en de wereld met Zuidoost verbindt.

Het thema van het openingsfeest is dan ook "Verbondenheid". Het nieuwe station ligt boven de ArenA Boulevard, de wandelpromenade die de Amsterdamse Poort met het nieuwe centrumgebied Amsterdam Zuidoost verbindt. Het ontwerp van het station is van het architectenbureau Grimshaw & Partners, in nauwe samenwerking met het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis.

Bijzondere kenmerken van het station zijn de lichtinval, de overzichtelijkheid en het gevoel van ruimte en veiligheid. In de stationskap zijn de richtingen van de sporen en die van de schuin op het station aankomende ArenA Boulevard verwerkt. Hierdoor zijn de boulevard en de stationshal ruimtelijk met elkaar verweven.

Het trein-, bus- en metrostation Amsterdam Bijlmer ArenA behoort tot de top tien van de drukste stations in Nederland. Bij evenementen kunnen in anderhalf uur 25.000 reizigers passeren. Er zijn acht sporen, waarvan twee voor de metro. De treinperrons zijn met een lengte van 340 meter en een breedte van 15 meter geschikt om 60.000 mensen per dag te laten reizen.
Provincie:
Tag(s):