dinsdag, 22. mei 2007 - 17:47

Steigerbouwer Amercentrale: "Weinig te verwijten"

Den Bosch

Hoewel hij zich wel verantwoordelijk voelt voor het steigerdrama in de Amercentrale in Geertruidenberg, zegt de 35-jarige Belgische ontwerper van de steiger dat hem niets te verwijten valt. In september 2003 stortte de door hem ontworpen 65 meter hoge steiger in elkaar in een ketel van de Brabantse elektriciteitscentrale.

De man uit het Belgische Sint Gillis-Waas stond vandaag bij het hof in Den Bosch voor de rechter. Hij was niet eerder in staat om daar te verschijnen, omdat hij zwaar depressief was geraakt na het incident waarbij vijf onderhoudsmedewerkers het leven lieten en er drie zwaargewond raakten. De man werd al eerder tot een jaar celstraf wegens dood door schuld.

Steigerbouwbedrijf Albuko, de werkgever van de man, kreeg een boete van 450.000 euro opgelegd. Ook twee andere bedrijven kregen hoge boetes. Hoofdaannemer CMI Energy Services uit Bergen op Zoom kreeg een boete van 100.000 euro en Steigerbouwer Hertel, het zusterbedrijf van Albuko dat het ontwerp en de bouw van de steiger heeft aangenomen en weer uitbesteed aan Albuko moest 300.000 euro betalen.

Eigenaar van de centrale Essent heeft in februari een transactievoorstel gekregen. Volgens Justitie in Breda wordt Essent verdacht van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Als Essent het schikking accepteert kan het energiebedrijf een strafzaak ontlopen.
Provincie:
Tag(s):