dinsdag, 15. mei 2007 - 13:59

Stijging autoinbraken Krimpenerwaard

Het aantal autoinbraken in de Krimpenerwaard stijgt. Met name in Nederlek en Ouderkerk aan den IJssel is een duidelijke toename te zien vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Gebeurden er in de eerste drie maanden van 2006 voor de hele Krimpenerwaard 60 autoinbraken, de eerste drie maanden van dit jaar telt de politie 73 autoinbraken.

De stijging was het grootst in Nederlek. Hier ging het aantal autoinbraken van 10 in 2006 naar 28 dit jaar. In Ouderkerk aan den IJssel steeg het aantal van 4 in 2006 naar 9 dit jaar en in Schoonhoven van 17 vorig jaar naar 19 in 2007.
Er waren ook plaatsen waar het aantal autoinbraken juist afnam. In Bergambacht daalde het aantal van 14 de eerste drie maanden van vorig jaar naar 4 dit jaar en in Vlist zag de politie het aantal van 15 vorig jaar dalen tot 13 dit jaar.

De politie signaleert deze toename maar ziet tegelijkertijd dat er GSM’s in de handsfreehouder worden achtergelaten door de auto-eigenaren. Bij de inbraken werden voornamelijk de sloten geforceerd of ruiten ingeslagen om de auto’s te openen. Autoradio/CD-spelers blijken nog steeds in trek te zijn bij autoinbrekers. Een toename is echter ook te zien bij navigatiesystemen of onderdelen daarvan. Een arm waaraan het navigatiesysteem wordt bevestigd wordt regelmatig aan de voorruit achtergelaten. Dit kan voor inbrekers reden zijn om op zoek te gaan naar meer spullen. Dieven kijken zelfs of er een zuigring zichtbaar is op de voorruit. Dit kan eveneens reden zijn om een ruitje in te tikken. Het schoonmaken van de voorruit is dan ook daadwerkelijk zinvol. Bij gelegenheid nemen inbrekers ook CD’s, achtergelaten klein geld, paraplu’s enz. mee.

De politie roept burgers op inbrekers niet in de verleiding te laten komen en geen kans te geven. Laat daarom nooit waardevolle spullen in de auto achter. Zet als het mogelijk is het dashbordkastje en het oprolbare bagagerek van de kofferbak open zodat ook te zien is dat er niets te halen valt.
Provincie:
Tag(s):