donderdag, 5. juli 2007 - 19:22

Strand tussen Punt en Brouwersdam extra gereinigd

Schouwen-Duiveland

Op verzoek van het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland laat Rijkswaterstaat (RWS) nog deze week het hele strand van de Punt tot aan de Brouwersdam nog een extra keer reinigen. Daarbij worden meteen de veendeeltjes verwijderd die bij het opspuiten van het strand afgelopen weken zijn aangespoeld.

Doordat in het kader van natuurbescherming het op te spuiten zand vanuit diepere bodemlagen moet worden opgezogen, komen er regelmatig veenresten mee. Deze blijven vervolgens drijven en spoelen bij westenwind aan op het strand. Dit is ook bij eerdere zandsuppleties het geval geweest.

Deze veendeeltjes hebben ongeveer dezelfde structuur als tuinaarde, zijn uiteraard volkomen ongevaarlijk en verdwijnen op den duur vanzelf. Wel geven de veenresten op sommige plaatsen een rommelige aanblik van het strand.

Omdat de veendeeltjes door strandbezoekers mogelijk kunnen worden aangezien voor olie- of teerresten, heeft de gemeente RWS verzocht het strand een extra reinigingsbeurt te geven. Dit zal nog deze week plaatsvinden met de inzet van zogeheten beachcleaners. Dat zijn grote machines die in korte tijd een uitgestrekt strandoppervlak kunnen reinigen.

Tevens wordt strandbeheerders en reddingsposten verzocht om bezoekers desgevraagd over deze actie te informeren.
Provincie:
Tag(s):