dinsdag, 27. november 2007 - 19:29

Structurele leegstand bedrijventerreinen

Moerdijk

Wanneer de huidige plannen voor nieuwe bedrijventerreinen doorgaan, zal de structurele leegstand op de bestaande bedrijventerreinen snel groeien. Dit blijkt uit onderzoek door STOGO-onderzoek+advies, in opdracht van Milieudefensie, dat 27 november is aangeboden aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Zij wordt ook opgeroepen om het tij te keren met een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe terreinen.

Onderzoeksbureau STOGO stelt in haar rapport 'Voor wie ontwikkelen we nog bedrijventerreinen'? dat voor de van oudsher aan bedrijventerreinen gebonden sectoren nijverheid en logistiek tot 2020 weinig extra ruimte nodig is omdat de werkgelegenheid in deze sectoren nauwelijks zal groeien. Ook is verplaatsing van deze bedrijven uit de bebouwde kom naar bedrijventerreinen grotendeels afgerond. Nieuwe bedrijventerreinen zijn dus niet nodig.

Dat overheden toch inzetten op veel nieuwe bedrijventerreinen – een groei van 25 procent tot 2020 - komt volgens STOGO voort uit de verkeerde veronderstellingen in de gehanteerde ramingen in de Bedrijfslocatie Monitor (BLM). Die gaan er van uit dat zich op nieuwe bedrijventerreinen steeds meer dienstverlenende bedrijven zullen vestigen. Volgens de onderzoekers is dat onwaarschijnlijk, omdat er veel kantoorpanden leegstaan en er op nieuwe bedrijventerreinen nauwelijks kantoren zijn gepland.

Volgens STOGO is de forse groei van de leegstand op bedrijventerreinen alleen te voorkomen door 'een substantiële verlaging van de huidige planningsopgave of door het op grote schaal transformeren van oude bedrijventerreinen'. Milieudefensie roept in haar campagne 'Spaar het Landschap, recycle de ruimte' op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. 'Hierdoor vangen we twee vliegen in één klap', aldus campagneleider Willem Verhaak. 'We voorkomen dat ons landschap dichtslibt met lelijke bedrijventerreinen én maken een eind aan de verdergaande verpaupering.
Provincie:
Tag(s):