dinsdag, 23. oktober 2007 - 11:12

Subsidie van drie miljoen voor onderzoek COPD

Groningen

Het UMC Utrecht en UMC Groningen krijgen samen met een aantal buitenlandse onderzoekgroepen drie miljoen subsidie van de Europese Unie. Met dit geld gaan zij genetisch onderzoek doen naar de oorzaak van COPD. COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) is een aandoening van de longen en luchtwegen. In Nederland hebben ongeveer 320 duizend mensen COPD.

De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en is er verlies van longweefsel. Roken is de belangrijkste oorzaak van deze aandoening. COPD komt alleen voor bij volwassenen en het aantal mensen met COPD neemt wereldwijd nog steeds toe. De ziekte is niet te genezen.

Genetisch onderzoek kan uitsluitsel geven over waarom de ene roker wel COPD ontwikkelt, terwijl de ander dat niet doet. Doel van het onderzoek is komen tot een screeningsmethode om op vroege leeftijd te ontdekken of een jongere een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van COPD. Daarnaast willen de onderzoekers ontdekken welke genen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van COPD en de ernst van de ziekte.

Voor het onderzoek maken UMC Utrecht en UMC Groningen gebruik van 20.000 rokers en ex-rokers die meedoen aan de Nelson-studie (Nederlands Leuvens Screenings Onderzoek). Deze studie richt zich op het vroegtijdig opsporen van longkanker.
Categorie:
Tag(s):