woensdag, 12. september 2007 - 11:45

Supermarkten moeten koeling permanent afdekken

Amsterdam

Gemeenten mogen supermarkten verplichten hun koel- en vriesmeubelen permanent af te dekken. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. Gemeente Amsterdam en de milieudienst IJmond proberen al enige jaren supermarkten te bewegen hun koelkisten af te dekken om zo een einde te maken aan onnodig energieverlies.

Als supermarkten hun koelingen ook overdag afdekken
zal dit leiden tot een energiebesparing van zo’n 40 tot 55 procent.

Verantwoordelijk wethouder Marijke Vos: ‘Deze uitspraak betekent een grote winst voor het milieu. De verwachting is dat andere gemeenten en regio’s zullen volgen, zodat de supermarktbranche binnenkort massaal de koel- en vrieskisten ook overdag afdekken. Als alle Nederlandse supermarkten dagafdekking hebben, levert dat een besparing op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van 166.000 huishoudens: een stad als Groningen. Daarbij gaan juist op het gebied van energiebesparing milieu- en financiële winst hand in hand. De branche kan hiermee jaarlijks 40 miljoen euro aan elektriciteitskosten besparen.’

Ervaring in Scandinavië en België leert dat dagafdekking niet ten koste gaat van de omzet van supermarkten, en de gezamenlijke regionale aanpak voorkomt concurrentievervalsing. Een extra argument werd geleverd door de Voedsel- en WarenAutoriteit die ontdekte dat ruim een kwart van de producten in niet afgedekte koelingen te warm is.
Provincie:
Tag(s):