woensdag, 22. augustus 2007 - 17:51

Tankschip opengereten als een blikje

Hurwenen

Woensdagochtend zijn twee schepen op de Waal ter hoogte van Hurwenen met elkaar in aanvaring gekomen. Omstreeks 09.15 uur kwamen een tanker en een vrachtschip met elkaar in aanvaring waarbij de tanker in de zijkant over een lengte van 35 meter werd opengereten. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor en er is ook geen milieuschade ontstaan. Dit heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag bekend gemaakt.

Het met auto’s geladen vrachtschip, een zogenaamd ‘roll on roll off-schip’, voer stroomafwaarts. Het schip veranderde van koers naar bakboord en voer met zijn voorschip in de zijkant van het tegemoetkomende tankschip. Door de aanvaring ontstond een scheur met een lengte van 35 meter, 1.5 meter hoog en 1.5 meter diep. Het vrachtschip liep nagenoeg geen schade op.

De oorzaak ligt vermoedelijk in feit dat de schipper van het vrachtschip tijdelijk het roer had overgegeven aan een onervaren matroos die geen rekening hield met de sterke zijwind waardoor het schip van koers veranderde.

De tanker ligt in St. Andries en pompt de lading over naar een ander schip, waarna het schip voor reparatie naar een werf gaat. Het vrachtschip kon zijn reis voortzetten. Tegen de schipper van het vrachtschip wordt proces-verbaal opgemaakt.

De Waterpolitie van KLPD uit Tiel doet onderzoek naar de oorzaak
Provincie:
Tag(s):