maandag, 13. augustus 2007 - 15:56

Tatoeage kleurstof veroorzaakt infectie

Amsterdam

In twee tatoeagekleurstoffen, die zijn verkocht op de Tattoo Convention in Amsterdam heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) micro-organismen aangetroffen. Deze bacterie kan infecties veroorzaken wanneer ze in de huid wordt geïnjecteerd. De VWA heeft maandag melding gemaakt dat zij een aantal klachten heeft binnengekregen over ontsteking nadat bij deze mensen met deze vloeistof een tatoeage is gezet.

Het gaat om kleurstoffen Euro Sumi OUTLINING INK en Euro Sumi GRAY WASH SHADING INK. In de Outlining Ink is de bacterie Pseudomonas aangetoond. Mensen waarbij onlangs een tatoeage is gezet en last hebben van een aanhoudende huidinfectie op of rond de tatoeage of ziekteverschijnselen hebben met koorts worden door de VWA geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts.

Vanwege de kans op een infectie raadt de Voedsel en Waren Autoriteit tatoeëerders dringend aan om de kleurstoffen van Euro Sumi niet langer te gebruiken. Beide producten zijn te herkennen aan de volgende informatie op het etiket LOT# ES020408, MFG# 22/05/07. Beide tatoeagekleurstoffen zijn niet in winkels in Nederland verkrijgbaar. Ze worden rechtstreeks bij distributeurs in België of Engeland besteld en verhandeld op tatoeagebeurzen en internet.

De VWA heeft de producten aangemeld bij de Europese Commissie via het snelle informatiesysteem RAPEX. Andere lidstaten zijn hiermee ook op de hoogte van dit onveilige product en kunnen op basis van de Nederlandse resultaten actie in hun land ondernemen.

Daarnaast heeft de VWA de relevante brancheorganisaties in Nederland per brief van deze waarschuwing op de hoogte gesteld en hen verzocht hun leden te informeren. De Voedsel en Waren Autoriteit heeft inmiddels de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Landelijke Huisartsen Vereniging en het RIVM, centrum voor infectieziektebestrijding ingelicht over deze kwestie.
Provincie:
Tag(s):