donderdag, 11. oktober 2007 - 14:23

Ten Cate: 'Ambitieniveau Ajax zelfde als tijdens Van Gaal'

Henk ten Cate is niet langer trainer van Ajax. In een groot interview laat de nieuwe veldtrainer van Chelsea zich flink leeglopen. Hij stelt de realiteitszin bij Ajax ter discussie, weigert te praten over Olaf Lindenbergh en is blij dat hij ietwat in de luwte gaat werken in Londen.

"Het verwachtingspatroon bij Ajax is onevenredig hoog", zegt Ten Cate in het Algemeen Dagblad. Hij stelt dat Ajax geen deel meer uitmaakt van de Europese top, maar dat de club dat zelf niet onder ogen wil zien en hetzelfde ambitieniveau heeft als in de tijd van Louis van Gaal.

Daarnaast geeft Ten Cate aan dat hij na het wegvallen van Edgar Davids en de verkoop van Wesley Sneijder aan Real Madrid, niet hard genoeg heeft aangedrongen bij het bestuur op een nieuwe middenvelder. "Men vond Schilder-Vertonghen een goed alternatief. Ik niet", stelt de coach.

Ook Kenneth Perez komt ter sprake. "Ik heb nooit gezegd dat hij geen goede voetballer is", aldus Ten Cate. "Alleen eiste Perez een basisplaats. Dat is een rare vraag in de topsport, vind ik. Een basisplaats dwing je af, die krijg je niet. Ook niet nadat Babel en Sneijder werden verkocht."

Tussendoor noemt hij Lindenbergh 'een jankerd'. "Ieder woord hierover is te veel." Klaas-Jan Huntelaar was eerst niet overtuigd van Ten Cate's werkwijze, maar is volgens de Amsterdammer tot inkeer gekomen. "Hij kan een hele grote worden."

In het slot geeft hij aan dat hij niet inziet waarom hij geen hoofdtrainer kan zijn. "Het enige vervelende van die baan is dat ik moet praten met mensen als jij. Met journalisten dus. (...) Maar het is heerlijk dat ik daar voor (de opstelling, red.) geen verantwoording meer aan de buitenwereld hoef af te leggen."

Zondag schuift Henk ten Cate aan bij Voetbal Insite om zijn verhaal te doen.
Categorie:
Tag(s):