woensdag, 17. oktober 2007 - 11:01

Test wijst uit of energielabel voor woning verplicht is

Amsterdam

Europese richtlijnen verplichten een energielabel bij verkoop en verhuur. Echter is het besluit 2,5 maand voor de invoering slechts bij een klein deel van de Nederlanders bekend. Bovendien blijkt het certificaat niet in alle gevallen verplicht te zijn. Onduidelijkheid alom. De organisatie achter Makelaarsland speelt hier op in.

De organisatie achter Makelaarsland speelt hier op in. Via de nieuwe site www.energielabel-voor-mijn-huis.nl kunnen woningeigenaren met een test direct achterhalen of en wanneer zij een energielabel nodig hebben.

Vanaf 1 januari 2008 zijn eigenwoningbezitters verplicht om bij verkoop en verhuur een energielabel van hun huis te overleggen. Dit certificaat is vergelijkbaar met het energielabel voor witgoed en auto's en geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Er zijn echter een aantal uitzonderingsgevallen. Zo zijn monumenten van deze verplichting vrijgesteld. "Het is voor verkopers en verhuurders erg onduidelijk", geeft Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland aan. "De verplichting is ingevoerd, maar de Nederlanders worden hier slechts korte tijd voor de ingang van op de hoogte gesteld. Veel mensen weten niet waar ze aan toe zijn. Het is natuurlijk zonde als je een energielabel op laat stellen en de bijbehorende kosten betaalt, terwijl achteraf blijkt dat het niet nodig was."

Verder biedt de site uitgebreide informatie en antwoorden op de belangrijkste vragen die bij consumenten spelen. "Makelaarsland hecht grote waarde aan een goede en transparante informatievoorziening voor haar klanten", vertelt Stoop. "Deze nieuwe site is bedoeld voor alle eigenwoningbezitters die hun woning willen verkopen of verhuren. Het energielabel is nieuw en onbekend. Uitgebreide research heeft geresulteerd in een overzichtelijke site waar werkelijk alle belangrijke informatie te vinden is."

Doe de test of lees meer informatie op:Energie label
Categorie:
Tag(s):