zondag, 9. december 2007 - 15:08

Tevredenheid over verloop oefening in Roertunnel

Roermond

De grote rampenoefening “Daylight� die zaterdag plaatsvond in en nabij de Roertunnel in Roermond, is naar tevredenheid verlopen. Er zijn voldoende leermomenten die verder geëvalueerd zullen worden door de diverse disciplines. Dit melden de betrokken disciplines na een eerste evaluatie van de grootschalige oefening in Roermond.

Uit de eerste evaluatie blijkt dat een groot aantal punten volgens plan liep en dat een aantal processen niet liep zoals verwacht, zoals de samenwerking in de geneeskundige hulpverlening. Het communicatiesysteem C2000 heeft tot tevredenheid gefunctioneerd. De uitkomsten van een totale evaluatie wordt in het voorjaar 2008 verwacht.

In het gemeentehuis van Roermond oefende gelijktijdig het beleidsteam en het gemeentelijke actiecentrum. Een actiecentrum was ook in de gemeente Roerdalen actief. In het Regionaal Coördinatie Centrum te Venlo was een Operationeel Team bezig met de organisatie van de hulpverlening. De politie Limburg-Noord had daarnaast nog een staf grootschalig optreden. De ziekenhuizen Roermond, Venlo en Weert namen ook deel aan de oefening. Ook de deelprocessen opvangen en verzorgen, het registreren van slachtoffers, gewonden, passagiers en voorlichting werden geoefend. De gehele organisatie was multidisciplinair opgezet.

Aan de oefening werkten ongeveer 1000 hulpverleners, figuranten en waarnemers mee. Deelnemende organisaties zijn brandweerkorpsen, politiemedewerkers en ambulances uit de gehele regio Limburg-Noord, gemeente Roermond, gemeente Roerdalen, Rijkswaterstaat, ziekenhuizen Roermond, Venlo en Weert, traumacentrum Maastricht, GHOR Noord- en Midden-Limburg, Openbaar Ministerie, brandweerkorps uit Niederkrüchten (Duitsland) en geneeskundige eenheden uit Duitsland. Al met al was het de grootste gezamenlijke oefening van hulpdiensten die de afgelopen jaren in Zuid-Nederland heeft plaatsgevonden.
Provincie:
Tag(s):