maandag, 25. juni 2007 - 9:29

Theo de Wit en Stichting Zwerfdier winnen Vrijwilligersprijs 2007

Alkmaar

Theo de Wit en Stichting Zwerfdier zijn de winnaars van de Alkmaarse Vrijwilligersprijs 2007. Zij hebben afgelopen zondag,24 juni tijdens de vrijwilligersdag op het Canadaplein de prijs in ontvangst genomen. De vrijwilligers van het Parkhof Buitenfestival 2006 ontvingen de aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers.

De heer de Wit zet zich al meer dan 25 jaar als vrijwilliger in voor de Alkmaarse samenleving. Hij behartigt de belangen van velen op het gebied van wonen en welzijn als bestuurslid voor Huurdersbelangenvereniging Noord-Kennemerland en deelnemer aan het Regionaal Platform Wonen. Daarnaast is hij voorzitter van klaverjasclub Huiswaard.

In het verleden is hij ook actief geweest als voorzitter van voetbalclub FC Huiswaard en als bestuurslid van het kerkbestuur van de Blije Mare, de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en het Trompettenkorps. Internationaal was de heer de Wit betrokken bij het opzetten van twee drukkerijtjes in Brazilië.

De jury is van mening dat ‘de energie, gekoppeld aan een grote kennis van zaken en doorzettingsvermogen’ karakteriserend zijn voor de heer de Wit. Daarmee is hij een voorbeeld voor velen.

Stichting Zwerfdier bestaat 27 jaar en is opgericht door Martha Kruyer, zelf nog altijd actief in de functie van beheerder. Er kunnen bij de Stichting Zwerfdier bijna tweehonderd zwerf- en verwilderde katten worden opgevangen. De organisatie bestaat uit vijf betaalde krachten en zo’n vijftig vrijwilligers.

De vrijwilligers zijn zeven dagen per week actief, onder andere voor het voeren van de katten en het onderhoud aan de verblijven. Daarnaast zetten de vrijwilligers van Stichting Zwerfdier zich in om katten die kwijt zijn geraakt weer met hun baas te herenigen.

De jury roemt de inzet van de vrijwilligers van Stichting Zwerfdier, die voortkomt uit hun grote liefde voor katten. Er is veel respect voor hoe de organisatie zelf de middelen bij elkaar heeft weten te krijgen om een eigen onderkomen te realiseren, en voor het feit dat de vrijwilligers ook het minder schone werk niet schuwen in het belang van de dieren.

Het Parkhof Buitenfestival is een uniek evenement in de gemeente Alkmaar. Het brengt rond de zeventig verschillende jongeren uit de stad bij elkaar. Het festival stimuleert jongeren om zich in te zetten als vrijwilliger, iets dat niet altijd vanzelfsprekend is voor deze generatie. Door het toekennen van de aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers wil de jury haar blijk van waardering uiten voor dit jonge initiatief.

De vrijwilligersdag werd op het Canadaplein gehouden. Er waren optredens van onder andere zangeres Do en feestband Pater Moeskroen. Aan het einde van de middag werden de prijzen uitgereikt.

Vrijwilligersdag is georganiseerd door het Centrum Vrijwilligersondersteuning Alkmaar (CVO). De gemeente en het CVO willen op deze speciale dag alle vrijwilligers in het zonnetje zetten. Vaak zien vrijwilligers hun werk als vanzelfsprekend, maar vrijwilligerswerk maakt voor veel inwoners van Alkmaar een groot verschil. Daarom vinden CVO en gemeente het belangrijk dat vrijwilligers tijdens vrijwilligersdag zelf eens het middelpunt van de aandacht zijn.
Provincie:
Tag(s):