donderdag, 26. april 2007 - 23:54

Thora, Bijbel en Koran botsen in Museumpark Orientalis

Nijmegen

Woensdag vond in Museumpark Orientalis de opening plaats van het kunstproject “Thou Shalt Love thy Neighbour as Thyself� (An Introduction to the Principle of Relative Expression) van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Joseph Semah. Het eerste kunstwerk, een comparative performance, werd op zeer indrukwekkende wijze neergezet door de kunstenaar zelf, Emrullah Erdem en Nicolaas Matsiers.

Eén van Joseph Semahs getoonde werken is de comparative performance getiteld “Read Full Text�. Deze comparative performance vond gisteren tijdens de officiële opening in Museumpark Orientalis plaats. Joseph Semah, Emrullah Erdem en Nicolaas Matsiers bewogen met hun ruggen tegen elkaar gedrukt door de ruimte. Zij lazen tegelijkertijd voor uit de Thora in het Hebreeuws, uit het Nieuwe Testament in het Nederlands en uit de Koran in het Arabisch.

Stemverheffingen, rustige passages, heftig tegen elkaar opbotsende heren en een als eenheid bewegend drietal maakten het geheel zeer indrukwekkend en dynamisch.

Het gelijktijdig reciteren kan geïnterpreteerd worden als een verwijzing naar de verwantschap tussen de drie religies. Het rug aan rug staan en de verschillende talen verwijzen naar de misverstanden tussen de religies, maar ook naar de overeenkomsten.

Na het reciteren legden de drie mannen hun Heilige Boeken in een draagbaar, gemaakt van aan elkaar genaaide stadsplattegronden van Jeruzalem in verschillende talen. De plattegronden verwijzen naar de banden die de drie godsdiensten – historisch en in het heden – met Jeruzalem hebben. De draagbaar werd naar de klaarstaande schragen gebracht en erin geplaatst. Zo ontstond een verstilling van de comparative performance en vormde zich een nieuw, fysiek zelfstandig kunstwerk.

“Thou Shalt Love thy Neighbour as Thyself�
Het inleidende kunstproject van Joseph Semah dat te zien is van 26 april t/m 2 september in Museumpark Orientalis bestaat uit een comparative performance en vijf begeleidende installaties. De installaties worden getoond in diverse ruimten die een aparte kunstroute door het museumpark vormen. Deze route wordt ondersteund door een Cahier. De getoonde kunstinstallaties zijn stuk voor stuk een bijzondere ervaring.
Provincie:
Tag(s):