donderdag, 23. augustus 2007 - 23:52

Tilburg legt kerk opnieuw dwangsom op na klokkeluiden

Tilburg

De gemeente Tilburg heeft de Heilige Margarita Mariakerk in haar gemeente opnieuw een dwangsom opgelegd van €5000,-. Toen de kerkklok om 7.15 uur weer luidde bij het begin van de kerkdienst, registreerden medewerkers van de gemeente een geluidswaarde van 82,2 decibel.

De gemeente heeft 70 decibel opgelegd als grens voor het produceren van geluid op werkdagen. Gisteren heeft men de klok ook laten luiden en toen kon deze wel onder de norm blijven. Waarom de klok vandaag weer harder luidt is niet duidelijk. De kerk moet nu in totaal vijftienduizend euro betalen aan de gemeente. Twee keer eerder werd een overschrijding van de grens gemeten.

Het bisdom en de advocaat van de pastoor hebben daarom de zielenherder uitdrukkelijk verzocht om de klok te laten zwijgen bij de vroege dienst.

De gemeente is tot de dwangsommen gekomen, omdat omwonenden hadden geklaagd over het luiden van de klok op het vroege tijdstip. De biechtvader stelt dat het luiden nodig is, om iedereen op te roepen voor de dienst. In een latere hoorzitting zal de geestelijke zijn bezwaar laten horen tegen de dwangsommen.
Provincie:
Tag(s):