woensdag, 17. oktober 2007 - 20:19

Tilburgse veteranen bij tentoonstelling stadhuis

Tilburg

De fototentoonstelling 'Veteranen - Ingezet in dienst van de vrede' toont de geschiedenis van de Nederlandse veteraan. In het kader van de herdenking van de bevrijding van Tilburg is de tentoonstelling te bezichtigen in het stadhuis van Tilburg. Hierbij zullen veteranen aanwezig zijn om desgevraagd toelichting te geven en desgewenst hun verhalen
te vertellen.

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Stadskantoor, ingang via het Willemsplein, dagelijks van 13.00 tot 16.00 uur. De tentoonstelling duurt van 23 t/m 26 oktober. Op zaterdag 27 oktober is de tentoonstelling ook geopend voor belangstellenden, echter pas na de plechtigheden voor de herdenking van Tilburg, die om 19.00u starten.

De expositie gaat op een kernachtige en informatieve manier in op de geschiedenis van de Nederlandse veteraan. De strijd van militairen in de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië, maar ook de inzet in Korea en Nieuw-Guinea komt aan de orde. Bovendien wordt ruim aandacht besteed aan het groot aantal vredesoperaties, meestal in het kader van de Verenigde Naties, waaraan door jonge Nederlanders werd deelgenomen.

Touchscreens geven toegang tot acht 'verhalen van veteranen': korte levensbeschrijvingen van militairen die tussen 1940 en heden werden ingezet in oorlogssituaties. Dit ter illustratie van de gemeenschappelijke herinneringen, maar vooral ook van de grote verschillen tussen de diverse persoonlijke belevenissen. Om de verhalen van veteranen nog meer tot leven te laten komen, zijn enkele Tilburgse veteranen in persoon aanwezig bij de expositie. Zij vertellen hun eigen verhaal of beantwoorden vragen van bezoekers met eigen ervaringen en herinneringen.

Het Veteraneninstituut te Doorn heeft de tentoonstelling samengesteld. In het kader van de herdenking van de bevrijding van Tilburg op 27 oktober heeft de gemeente Tilburg de tentoonstelling naar Tilburg gehaald.
Provincie:
Tag(s):