donderdag, 25. oktober 2007 - 9:06

Timmermans: Europa moet voetbal beschermen

Den Haag

Europa moet ruimte bieden aan de nationale en Europese voetbalbonden om de nationale voetbalcompetities in Europa te beschermen. Dat stellen de staatssecretarissen Timmermans (Europese Zaken) en Bussemaker (Sport) woensdag in Voetbal International.

In het artikel pleit Timmermans ervoor om het voetbal een uitzonderingspositie te geven in Europa. “Het Europese vrijemarktprincipe van ‘ Hoe groter, hoe beter. Grenzen weg’ werkt voor de economie, maar bij voetbal is het precies andersom. Je hebt nationale competities die met elkaar strijden in Europa, maar vooral nationaal georganiseerd moeten blijven.�

In juli presenteerde de Europese Commissie het Witboek Sport, waarin ze een visie geeft op de rol van sport in Europa. De Commissie stelt daarin dat het Europese Hof een uitspraak moet doen als regels van de sportbonden in strijd zijn met de regels van de Europese interne markt. Timmermans en Bussemaker benadrukken het belang van het beschermen van nationale competities. “De sport mag niet meer afhankelijk zijn van uitspraken van het Europese Hof. Wij willen duidelijkheid bieden. Die is enorm van belang voor Nederlandse sportorganisaties�, aldus Bussemaker.
Categorie:
Tag(s):