donderdag, 10. mei 2007 - 10:49

Titanium maakt polsgips overbodig

Nijmegen

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen biedt mensen met een gebroken pols sinds kort een nieuwe behandeling aan. Een klein, van titanium gemaakt plaatje blijkt in veel gevallen een uitstekend alternatief voor de gangbare behandelmethodes. Het aanbrengen van het goudkleurige titanium vergt een operatiewond van slechts anderhalve centimeter.

Dat is spectaculair kleiner (bijna vijf keer) dan wat gebruikelijk is bij één van de twee bekende behandelingen. Opvallend is ook dat de pols niet meer vijf à zes weken in het gips hoeft.

Niet alle polsfracturen komen voor de nieuwe aanpak in aanmerking. CWZ-traumachirurg dr. A. Werre meldt dat de nieuwe micronail voor circa dertig procent van de betreffende patiëntengroep geschikt is. Dat percentage kan nog fors groeien, is de verwachting op basis van ervaringen in de Verenigde Staten. Werre plaatst de micronail momenteel nog als eerste en enige in Nederland. De Amerikaanse fabrikant van het implantaat heeft hem gevraagd collega-chirurgen van andere ziekenhuizen in de techniek te scholen.

Bij één van de twee ‘oude’ behandelingen wordt een metalen plaat van zeven centimeter geplaatst, waarvoor een operatiewond van minimaal dezelfde grootte noodzakelijk is. Omdat vaak klachten ontstaan, moet de plaat bij een kwart van de patiënten weer operatief worden verwijderd.

Bij het titanium-implantaat is de wond niet alleen kleiner, maar ook minder diep. Hierdoor geneest de wond beter en is de kans op complicaties - zoals het raken van een handzenuw of een wondinfectie - kleiner.
Het bekende alternatief voor de metalen plaat was het operatief plaatsen van pinnetjes. Ook daarvoor geldt dat de wonden groter zijn. Bovendien moeten de pinnetjes worden gefixeerd: de pols verdwijnt vijf à zes weken onder een laag gips. Zeer stabiel, maar niet bevorderlijk voor de soepelheid van het gewricht. De micronail daarentegen zit zo stevig verankerd in het bot, dat gips niet nodig is.

De micronail, die probleemloos een leven lang kan blijven zitten, is iets duurder dan andere implantaten. Omdat veel minder complicaties beoordeeld en behandeld hoeven worden, vallen de kosten echter mee. Bovendien wordt bespaard op het aanbrengen en verwijderen van gips. Al met al geneest de pols dankzij het minimaal invasief aangebrachte titanium sneller en kan de patiënt dus ook sneller z’n normale leven hervatten.

Jaarlijks melden zich circa 250 mensen met een polsfractuur bij het CWZ. Bij ongeveer honderd van hen is een operatie nodig. Of de micronail kan worden geplaatst, hangt af van de aard van de breuk.
Provincie:
Tag(s):