woensdag, 17. oktober 2007 - 10:56

Toename aantal storingen bij Nederlandse kerncentrales

Borssele

Uit de rapportage van de Kernfysische Dienst (KFD), blijkt dat het aantal storingen in de kerncentrales is toegenomen. Over geheel 2006 zijn door de Nederlandse nucleaire installaties 25 storingen gemeld. Daarvan waren er 22 op INES-niveau 0.

De INES-schaal loopt op tot niveau 7, dan is er sprake van een zeer ernstig ongeval zoals eenmaal in de kerncentrale van Tsjernobyl is gebeurd. In drie gevallen was er sprake van een storing op INES-niveau 1, eenmaal in de Kerncentrale Borssele (KCB) en tweemaal in Petten. Niveau 1 betekent een storing of abnormaliteit.

Twee voorvallen hadden een externe oorzaak. Dit betrof storingen in het elektriciteitsnet. Vier voorvallen betroffen een hoog niveau in een stoomgenerator. Vier gebeurtenissen waren
reactorsnelafschakelingen. In drie gevallen trad een interne noodstroomsituatie op. In al deze gevallen functioneerde het ontwerp van de centrale qua nucleaire veiligheid en beveiliging goed.

Negen gebeurtenissen vonden plaats tijdens de reguliere splijtstofwisselstop, die wegens het doorvoeren van een aantal veiligheidsverhogende maatregelen en de ombouw van turbine en generator langer (van 20 oktober tot 10 december 2006) en ingrijpender was dan normaal.

Omdat deze stijgende trend in 2005 reeds duidelijk werd, heeft de KFD, die toeziet op de continue verbetering van de nucleaire veiligheid, zijn zorg aan de KCB geuit. KCB heeft een verbeterproces in gang gezet, waarvan de resultaten op korte termijn zichtbaar moeten zijn.

In Nederland zijn vijf locaties met nucleaire installaties: Borsele, Petten, Delft, Almelo en Dodewaard. De kernreactor in Dodewaard is ontdaan van splijtstoffen en wordt over 40 jaar geheel ontmanteld.

Het enige ongeval tot nu toe van INES-niveau 7 was het ongeval met eenheid 4 van de kerncentrale
in Tsjernobyl in de huidige Oekraïne op 26 april 1986. Het grootste gemelde kritikaliteitsongeval van recentere datum, ingeschaald op INES-niveau 4, vond plaats in de Japanse Tokai Mura fabriek voor kernreactorbrandstof, eind september 1999. Bij dit ongeval kwamen twee mensen om door overbestraling. Het ongeval in de Amerikaanse Three Mile Island 2 kerncentrale nabij Harrisburg op 28 maart 1979 is ingeschaald op INES-niveau 5.
Provincie:
Tag(s):