donderdag, 20. september 2007 - 9:59

Toename online gebruik Handelsregister door particulieren

Nederland

Steeds vaker gebruiken particulieren informatie uit het Handelsregister om zich een beeld te vormen van Nederlandse bedrijven. In 2007 hebben gemiddeld 1.800 particulieren per maand een toegangscode voor het Handelsregister Online aangevraagd.

In 2004 waren dit er nog slechts gemiddeld 1100 per maand. In totaal hebben nu 92.000 particulieren een toegangscode.

Particulieren gebruiken de informatie uit het Handelsregister bijvoorbeeld voordat ze een aanbetaling doen, een contract met een aannemer tekenen of om een sollicitatie bij een nieuwe werkgever voor te bereiden. Hiernaast speelt nieuwsgierigheid ook een grote rol bij het raadplegen van het register. Frans van Steenis, algemeen directeur KvK Nederland is blij dat consumenten een steeds professionelere houding aannemen bij het aangaan van lange termijn verplichtingen of bij overeenkomsten waarbij grote(re) bedragen zijn gemoeid. "Steeds meer mensen weten het Handelsregister te vinden, en gebruiken de bedrijfsinformatie om meer zekerheid te verkrijgen. Dit is waar het Handelsregister voor is bedoeld: de bevordering van rechtszekerheid in Nederland."

In totaal zijn er tot en met eind augustus 550.000 toegangscodes voor het Handelsregister Online verstrekt. Particulieren maken hier 20 procent van uit. 70 procent van de toegangscodes is afgenomen door ondernemingen en 10 procent door overheidsinstellingen.

In de wet staat dat het Handelsregister een openbaar register is. De Kamer van Koophandel heeft sinds 1996 het Handelsregister online toegankelijk gemaakt via het www.kvk.nl. In het Handelsregister zijn veel gegevens van bedrijven, verenigingen en stichtingen te vinden. Hierbij kan men denken aan de naam van de directeur, de oprichtingsdatum, het adres, historische gegevens of enkele financiële gegevens van een bedrijf. Deze gegevens zijn te vinden in onder andere uittreksels, jaarrekeningen en concernrelaties.
Categorie:
Tag(s):