woensdag, 24. oktober 2007 - 9:42

Toezichthouders maken samenwerking voor Noordwest Europese gasmarkt officieel

De toezichthouders van de deelnemende landen in Noord en Noordwest Europa zijn gisteravond een Memorandum overeengekomen voor verdere regionale samenwerking en afstemming op de Europese energiemarkt. De overeenkomst vloeit voort uit het zogenoemde Gas Regional Initiative (GRI) van ERGEG, het platform van Europese toezichthouders voor gas en elektriciteit.

De ondertekening vond plaats in het Kurhaus bij de opening van de vierde bijeenkomst van regionale stakeholders. De ondertekening van het Memorandum is een belangrijke stap in de richting van een concurrerende, geïntegreerde Noordwest Europese gasmarkt�, aldus Peter Plug, voorzitter van de North West Gas Regional Initiative en directeur van de Directie Toezicht Energie (DTe) van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Het Memorandum voorziet in het dichten van de kloof die bestaat binnen de huidige regels voor het toezicht om grensoverschrijdende aangelegenheden te kunnen coördineren. De nieuwe overeenkomst zet tevens uiteen op welke manier toezichthouders elkaar van informatie moeten voorzien en wederzijds overleg dienen te plegen wanneer bij een zaak meer dan één markt is gemoeid. De volgende landen onderschrijven het Memorandum: België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Zweden, Denemarken en Nederland.

De energietoezichthouders binnen het GRI hebben acties vastgelegd met als doel een Noordwest Europese gasmarkt te verwezenlijken. In dit kader is de ondertekening van het Memorandum een belangrijke uitkomst. Ook op het vlak van transparantie en capaciteit zijn resultaten geboekt. Het GRI werkt intensief samenwerking met de Commissie, ministeries, netwerkbedrijven en andere relevante (markt)partijen. Op uitnodiging van DTe vindt in Den Haag op 24 oktober de vierde Stakeholder Group Meeting plaats. Deelnemers zullen de balans opmaken van één jaar GRI en een toekomstplan opstellen.

Naast de Noordwest Europese markt, bestaat ook een samenwerkingsverband van toezichthouders en partijen uit Zuid en Zuidwest Europa. Ook zij streven ernaar marktdrempels te identificeren en te verwijderen opdat een Europese gasmarkt kan ontstaan.
Categorie:
Tag(s):