donderdag, 27. december 2007 - 11:32

Topjaar voor Eindhoven Airport

Eindhoven

Eindhoven Airport sluit 2007 af als topjaar en komt uit op een passagiersaantal van ongeveer 1.530.000. Dit is een groei van 34% ten opzichte van 2006.

Het aantal vliegbewegingen steeg in 2007 naar ongeveer 16.800. Dit is een stijging van 21% ten opzichte van 2006. Hiermee wordt de groei van de laatste jaren gecontinueerd en blijft Eindhoven Airport de grootste regionale luchthaven van Nederland.

Volgens de luchthaven komt de toename vooral voort uit groei in het lowfare vliegverkeer in het 75ste jubileumjaar. Katowice , Reykjavik, Valencia en Stockholm werden als lowfare bestemmingen toegevoegd. Tevens werd Hamburg als bestemming geopend. Onderzoek in 2007 heeft uitgewezen dat 22% van de passagiers met een zakelijke reden vliegt. Eindhoven Airport stimuleert hiermee de ontwikkeling van de regio Zuidoost-Brabant tot Brainport.

De wens om tot een nieuwe regionale overeenkomst te komen is in 2007 helaas niet in vervulling gegaan. De nieuwe overeenkomst moet een betere balans geven tussen milieu en economie en de ruimte geven voor een thuisbasis van een luchtvaartmaatschappij op Eindhoven Airport. “Indien de huidige openingstijden niet worden aangepast, zal een thuisbasis er voor 2008 niet in zitten. Dat is jammer voor de regio en voor de Brainport ambities�, aldus Bart de Boer, algemeen directeur van Eindhoven Airport .

De overheid zal met ingang van juli 2008 een ticketbelasting van €11,25 per passagier naar een Europese bestemming invoeren. Als gevolg hiervan komt naar verwachting de groei van de luchthaven in 2008 tot stilstand.

Toch ziet Eindhoven Airport de toekomst met vertrouwen tegemoet. “De mens wil steeds meer vliegen. De expansieplannen zijn afgewogen en redelijk en meer dan 80% van de inwoners uit de regio is het met ons eens. Dat zal uiteindelijk toch wel gezien worden?�, vraagt Bart de Boer zich retorisch af.
Provincie:
Tag(s):