maandag, 26. november 2007 - 19:10

Twee aanhoudingen bij scholierenactie

Nijmegen

In de politieregio Gelderland-Zuid werden in Culemborg, Nijmegen en Tiel scholierenacties gehouden. In Nijmegen werden twee jongeren daarbij aangehouden.In verband met de scholierenstaking gingen ongeveer 200 leerlingen bij een school aan de Malderburchtstraat rond 11.30 uur de straat op.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen, gingen politieagenten ter plaatse om het verkeer te regelen. Met hulp van enkele leraren konden de leerlingen na een half uur terug het schoolplein op worden gedirigeerd.

Op de Kwakkenbergweg werd een 17-jarige jongen uit Valburg aangehouden bij een demonstratie voor zijn middelbare school. Een groep van zo’n 150 leerlingen verzamelde zich daar op straat. De jongen werd gevorderd om de weg te verlaten, zodat een politieauto erdoor kon. Hij bleef echter in de weg staan en wilde niet aan de kant. Na verschillende waarschuwingen werd hij aangehouden voor baldadigheid.

Inmiddels trokken verschillende groepen leerlingen naar het gemeentehuis in Nijmegen. Rond 11.30 stonden zo’n 150 leerlingen voor het stadhuis aan de Burchtstraat. Deze groep werd steeds groter. Er werd met eieren en vuurwerk tegen het gemeentehuis gegooid. De politie was terughoudend met optreden, gezien de jeugdige leeftijd (het merendeel was rond de 13 jaar) van de betogers en het winkelend publiek dat op de weekmarkt aanwezig was. Er werd niet met geweld opgetreden. Wel werd een 16-jarige jongen uit Nijmegen werd aangehouden voor vernieling.

De ‘betogers’ hadden geen spandoeken of petitie. Ook kon de politie niet overleggen met een woordvoerder van de leerlingen. Toen de vernielingen begonnen, haakte een deel van de leerlingen af en distantieerde zich van deze acties.

Rond 15.00 uur keerde de rust terug op straat.
Provincie:
Tag(s):