vrijdag, 30. november 2007 - 17:21

Twee mannen gewond bij openen container uit China

Hardinxveld-Giessendam

Op vrijdag 30 november heeft rond het middaguur een incident plaatsgevonden bij een glashandel aan de Transportweg in Hardinxveld-Giessendam. Bij opening van een glascontainer zijn twee medewerkers van het bedrijf ernstig gewond geraakt. Het gaat om twee mannen van beiden 38 jaar uit Sliedrecht en Raamsdonkveer. Zij zijn vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De container was afkomstig uit China. Bij opening van de container, waarin een glasvoorraad was ondergebracht, is een restant van het gas methylbromide vrij gekomen. Vermoedelijk komt dit door het niet correct ontgassen van de container in een van de havens van Rotterdam. Het gas methylbromide wordt doorgaans gebruikt voor de bestrijding van schadelijke insecten.

Ambulancepersoneel en het medisch team van de traumahelikopter kwam ter plaatse voor eerste hulp. De politie zette de omgeving af en de brandweer zette een meetploeg in om een mogelijke concentratie van het gas te traceren. Uit meerdere metingen is gebleken dat zowel in de container als in de omgeving geen sprake meer was van het gas.

Uit voorzorg zijn drie medewerkers van de glashandel ter observatie opgenomen in het ziekenhuis in Dordrecht. Het personeel van de glashandel is door de directie geïnformeerd over het incident.
Korte tijd later bleek dat het ambulancepersoneel en het team van de traumahelikopter ook waren bloot gesteld aan de stof methylbromide. Zij hadden last van lichte irritatie aan ogen en luchtwegen. Nader onderzoek leert dat zij geen medische behandeling nodig hebben. Medewerkers van de overige hulpdiensten die als eerste ter plaatse waren, zijn geïnformeerd over mogelijke irritaties aan ogen en luchtwegen. Aan hen is verzocht zich te douchen, te verkleden en hun kleding chemisch te laten reinigen.

Er is in samenspraak met Arbeidsinspectie en politie een nader onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit incident.
Provincie:
Tag(s):