vrijdag, 24. augustus 2007 - 19:55

Twee primeurs voor de Cityring

Tilburg

Na een periode van intensieve werkzaamheden is de Spoorlaan weer geopend voor alle verkeer. Met een dubbele onthulling werd vandaag de opening van dit eerste traject van de Cityring gevierd. Zowel de hypermoderne verkeersregelautomaten op de hoek Spoorlaan/Heuvelring, als de speciaal voor de Cityring ontworpen verlichting zijn bijzonder te noemen.

De naam van de verlichting, Cercle, verwijst naar de cirkel die de Cityring om de binnenstad van Tilburg gaat vormen. Het project wordt uitgevoerd in het kader van Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg (KORT). Nog niet eerdere speelde kunst zo'n belangrijke rol bij de inrichting van een totale straat. Els Aarts: "Tilburg is met recht trots op dit project, dat de stad zeker in de avond een gedurfde uitstraling geeft". De armaturen komen
op zwarte masten met een wisselende hoogte van 6, 8 en 10 meter. Elke Cercle staat in een andere positie gekanteld. In totaal komt er een lint van 368 van deze speciale lichtmasten in de ring om het centrum. In de schijf bevinden zich miniscule LED lampen die van kleur kunnen veranderen. Speciale dagen in het jaar, bijvoorbeeld Koninginnedag of roze maandag tijdens de kermis, kunnen zo extra aandacht krijgen door de straatverlichting hierop aan te passen.

Kunstenaars Dirk Rutten en Jesse Visser tekende voor het ontwerp. Zij hebben samen met specialisten van de gemeente Tilburg en Schreder BV uit Rhenen het plan ontwikkeld voor de nieuwe verlichting. Eerder maakte Rutten in het kader van KORT de lichtkunstwerken voor het zwembad Reeshof (Jelly Lights) en voor de Studiozaal van Theaters Tilburg
(lichtplafond).

Met twee nieuwe eTrac verkeersregelinstallaties van Vialis-TPA heeft Tilburg een primeur op het gebied van dynamisch verkeersmanagement. De eTrac beschikt over innovatieve kenmerken, zoals uitgebreide communicatiefaciliteiten. Deze automaten zorgen ervoor dat het beheer van storingen en het inwinnen van informatie op afstand gemakkelijker wordt, waardoor snel bijsturen mogelijk is. Daarnaast is absolute prioriteit voor de brandweer mogelijk en kan het openbaar vervoer sneller voorrang krijgen, wat de stiptheid bevordert.

De nieuwe installaties koppelen de drie dichtbij elkaar gelegen stoplichten aan de Spoorlaan (ter hoogte van de Tivoligarage/Heuvelring/Magazijnstraat) aan elkaar. Hierdoor hoeft het auto- en busverkeer niet drie keer te stoppen, maar vindt een goede doorstroming plaats.
Provincie:
Tag(s):