dinsdag, 28. augustus 2007 - 8:25

Tweede Kamer: wachtgeld moet soberder

Den Haag

De in november 2006 afgezwaaide Tweede Kamerleden hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van het weekblad Intermediair. Van de zeventig ex-parlementsleden maken er minstens 39 geheel of gedeeltelijk gebruik van de wachtgeldregeling: een uitkering voor oud-Kamerleden van ruim 6200 Euro bruto per maand gedurende minimaal een half en maximaal zes jaar. Jaarlijks kost de regeling ruim vijf miljoen euro.

Tien Kamerleden keerden terug in een fulltime politieke baan of gingen met pensioen. Van de zestig overigen maken er op dit moment slechts tien geen gebruik van wachtgeld. Zij hebben een baan gevonden die meer oplevert dan het wachtgeldbedrag. Negen voormalige parlementsleden wilden niet aan het onderzoek deelnemen, twee waren onbereikbaar.

'Het zijn vaak mensen die geleerd is haantje de voorste te zijn, zich nadrukkelijk en bij voortduring te profileren en die vaak een onrealistisch zelfbeeld hebben', verklaart Freek ten Herkel, directeur van outplacementbureau Van Ede & Partners, de geringe populariteit van de ex-parlementariërs.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat de wachtgeldregeling wordt versoberd, meldt Intermediair. Hoe, daarover bestaat echter nog geen consensus. Zo willen PvdA, SP en VVD een sollicitatieplicht, maar gaat een acceptatieplicht waarbij elke baan aangenomen moet worden de PvdA 'te ver'. 'Hoezo?', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. 'Waarom gelden voor politici andere regels? De wachtgeldregeling moet zo veel mogelijk gaan lijken op de WW, dus inclusief acceptatieplicht.' De VVD wil een gelimiteerde acceptatieplicht en spreekt van 'passende arbeid'. Ook willen de oppositiepartijen SP en VVD de duur en de hoogte van het wachtgeld beperken. De grootste regeringspartij CDA wil haar standpunt nog niet kenbaar maken.
Provincie:
Tag(s):