maandag, 17. september 2007 - 12:55

Tweehonderd scholieren gaan milieustrijd aan met gemeente

Rotterdam

Rotterdam- Ruim tweehonderd Rotterdamse scholieren zullen vrijdag met milieuwethouder Mark Harbers van de gemeente Rotterdam een weddenschap aangaan om hun CO2-uitstoot met acht procent te verminderen in ‘The Bet’, een initiatief van Jongeren Milieu Actief (JMA)

Is dat na twee maanden gelukt, dan krijgen ze van de wethouder een duurzame beloning voor hun prestatie. Verliezen ze de weddenschap, dan volgt voor de jongeren een tegenprestatie, zoals vuil prikken in de stad of een biologische lunch voor de wethouder organiseren.

’The Bet’ heeft alles te maken met het Kyoto-protocol, waarin landen afspraken dat ze hun broeikasgassen gaan terugdringen om klimaatverandering tegen te gaan. Honderden scholieren gingen de Rotterdammers al voor en kwamen zelf in actie. De deelnemende Rotterdamse scholen zijn: het Calvijn, het Grafisch Lyceum, het Nova College, Theater Havo/Vwo en het Wellant College. ‘The Bet’ Rotterdam wordt ondersteund door het actieplan Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en het Rotterdam Climate Initiative, waarbij de gemeente zich als doel heeft gesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot in
2025 te halveren.

De Rotterdamse scholieren krijgen van JMA, de jongerenorganisatie van Milieudefensie, bespaartips gericht op gedragsveranderingen, zoals de verwarming een graadje lager zetten, spaarlampen indraaien, papier dubbelzijdig kopiëren en met de fiets naar school komen in plaats van op de brommer. Op school worden gastlessen verzorgd. Met rekenprogramma's
van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt berekend wat hun besparingsacties opleveren. De scholieren houden op www.thebet.nl hun score bij en worden daarin gecontroleerd door strenge scheidsrechters.
Eind november volgt de ontknoping; dan horen de leerlingen of ze gewonnen hebben of niet.
Provincie:
Tag(s):