zaterdag, 17. november 2007 - 17:08

Tweetal pleegde miljoenen-fraude met leaseauto’s

Zwolle

Een onderzoeksteam van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost- Nederland, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad, heeft vorige maand, twee mannen aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De feiten waarvan het tweetal wordt verdacht, speelden zich af rond garage- en autoleasebedrijven. De mannen zijn afkomstig uit Surhuisterveen (36) en Vaassen(50). De man uit Vaassen is in afwachting van de zitting in vrijheid gesteld.

Voor dit onderzoek werden, gelijktijdig met deze aanhoudingen, zoekingen verricht in twee bedrijfspanden en zes woningen annex bedrijfspanden in: Surhuisterveen (4x), Leerdam, Lemmer, Notter en Zwolle. Daarbij werden voornamelijk boekhoudingen en administraties van de betrokken bedrijven inbeslaggenomen. Na onderzoek van deze schriftelijke informatie worden meerdere aanhoudingen verwacht.

Globale werkwijzen
Met extern geld leasden beide mannen, onder hun firmanaam, auto’s bij een leasebedrijf. Dat bedrijf leasde deze auto’s – te goeder trouw - weer via hen, als tussenpersoon, aan personen die normaliter niet aan de acceptatievoorwaarden van reguliere leasebedrijven voldoen of aan lieden die hun naam niet bij leasemaatschappijen bekend willen maken.

Veelal betroffen dit dan ook personen uit het criminele circuit die het aangehouden tweetal van geld voorzagen. Het ging hierbij voornamelijk om auto’s uit het duurderde segment zoals BMW en Porsche. Daarnaast werden geleasde auto’s, die door de gebruikers waren ingeleverd bij de beide verdachten die als tussenpersoon fungeerden, niet bij de leasemaatschappij, de feitelijke eigenaar, teruggebracht.

De niet ingeleverde auto’s werden daarna doorverkocht of onderverhuurd/geleased. Ook werden kentekens van deze, niet terugbezorgde auto’s, overgeschreven van de leasemaatschappij naar kopers.

Van de aan leasemaatschappijen geleverde auto’s, werden hogere dagwaarden en actuelere leeftijden gefingeerd. Auto’s werden ‘omgekat’ en van andere kentekens voorzien, waarbij soms meerdere auto’s met hetzelfde kenteken rondreden.

Daarnaast werden nieuwe auto’s besteld voor leasebedrijven. Hiervoor werd geld ontvangen en vervolgens werden de bestelde wagens niet afgenomen. Het ontvangen geld verdween in de zakken van de verdachten of hun ondernemingen.

Eén van de benadeelde leasemaatschappijen deed aangifte van verduistering van 18 auto’s, met een gezamenlijke waarde van € 1.078.000,00 Van deze auto’s zijn inmiddels 5 auto’s terecht.
Provincie:
Tag(s):