zaterdag, 22. december 2007 - 22:56

Twente verrast Heerenveen in eigen huis

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zichzelf een prima dienst bewezen door in het Abe Lenstra-stadion met 1-2 te winnen van Heerenveen. De Tukkers komen daardoor op 28 punten, één punt minder dan de Friezen. Het team van Gertjan Verbeek heeft de kans laten liggen om de aansluiting te vinden met de top drie.

De wedstrijd ging niet echt vlammend van start. De teams waren in de beginfase vooral aan het aftasten en keken de kat uit de boom. Na kleine kansjes van Bradley en Sibon, kreeg Heerenveen in de negentiende minuut de ideale mogelijkheid om op voorsprong te komen. Boschker kwam enigszins onbesuisd uit zijn goal en raakte de voeten van Bradley. Afonso Alves, die terugkeerde van een schorsing en meteen weer in de basis stond, eiste de strafschop op. Dat was echter geen slimme keus, want de Braziliaan schoot de bal te slap in en bood Boschker de kans de bal te stoppen.

Heerenveen was even van slag na deze domper en Twente rook bloed. Na een periode van tien minuten zonder een kans voor de Friezen, floot scheidsrechter Blom in de 33ste minuut voor de tweede keer voor een penalty. Ditmaal voor Twente. El Ahmadi speelde de bal voorbij Vandenbussche en liet zich dankbaar vallen toen de armen van de Heerenveen-goalie zijn benen beroerde. Ook nu nestelde een spits zich achter de bal. Blaise N’Kufo benutte het buitenkansje echter wel en schoot de bal strak in de linkerbovenhoek, 0-1. Maar heel lang konden de Tukkers niet van de voorsprong genieten. Alves maakte zijn gemiste strafschop goed door een vrije trap van net buiten het strafschopgebied achter Boschker te schieten. De twee subtoppers gingen rusten met een stand van 1-1, wat gezien het spelbeeld geen gekke stand was.

De tweede helft kwam wel snel uit de startblokken. Het eerste kwartier leverde de nodige kansen op, vooral voor Twente. Zo kregen Engelaar en Zomer vlak na elkaar een kopkans, maar beide pogingen werden gered door Vandenbussche. Op het moment dat de wedstrijd dreigde in te zakken, kwam Twente ineens op 1-2. Zuiverloon, die toch al geen gelukkige wedstrijd speelde en in de 74ste minuut werd gewisseld voor Sulejmani, werkte een voorzet niet goed weg en schonk Denneboom een bijna niet te missen kans. Dat deed de aanvaller dan ook niet, hij bracht Twente in de 66ste minuut weer op voorsprong.

Heerenveen ging op zoek naar de gelijkmaker, maar echt gevaarlijk werden de Friezen niet. Het beoogde slotoffensief bleef dan ook uit, waardoor de mannen van trainer Fred Rutten de wedstrijd relatief simpel konden uitspelen. Twente stijgt door de overwinning weliswaar niet op de ranglijst, maar doet toch goede zaken door op één punt van Heerenveen te geraken. De Friezen gaan komende donderdag uit bij Roda JC een nieuwe poging doen een andere subtopper te verslaan, terwijl Twente op bezoek gaat bij Ajax.