donderdag, 20. september 2007 - 23:03

Uitgejouwde Alves toeschouwer in Friese schiettent

Het was vaak raak voor een knaak in Friesland vanavond. SC Heerenveen en Helsingborg deden in de eerste wedstrijd van de voorronde van de UEFA Cup aan klantenbinding en maakten er door veel persoonlijke fouten een doelpuntrijk en aantrekkelijk duel van: 5-3.

SC Heerenveen startte furieus aan het duel, alsof ze vol woede over de zaak-Alves - die weggedoken onder een muts op de tribune had plaatsgenomen - zat. Binnen de eerste twintig minuten hadden Danijel Pranjic, Michael Bradley, Roy Beerens en Michel Breuer het doel van de Zweden al onder vuur genomen.

De Amerikaan bleek in de 20ste minuut trefzeker. Hij reageerde koel op een pass van Gianni Zuiverloon en liet doelman Andersson kansloos: 1-0.

Voor het half uur om was leverde Beerens een prachtvoorzet op Gerald Sibon af, die niet kon missen: 2-0. Helsingborg, met Henke Larsson in de spits, werd compleet overlopen en bleek niet opgewassen tegen de Friezen.

Terwijl de supporters 'Alves, Alves, who the fuck is Alves' zongen, stuurde SC Heerenveen Helsingborg van het kastje naar de muur. Sulejmani gunde Sibon zijn tweede van de eerste helft na een soepel lopende aanval: 3-0.

In de tweede helft voerde Helsingborg wat wisselingen door, waardoor de Zweden meer te vertellen kregen. Larsson tekende in de 52ste minuut zelfs voor de 3-1, nadat doelman Brian Vandenbussche treuzelde met uitkomen.

Vier minuten later stond het duel helemaal op zijn kop. Bak Nielsen taxeerde een bal verkeerd, waardoor Omotoyossi de 3-2 binnen kon prikken. Zo brachten twee grove verdedigingsfouten Helsingborg volkomen onterecht terug in de wedstrijd.

Bak Nielsen, volgens trainer Gertjan Verbeek de opvolger van Petter Hansson, maakte zijn blunder goed door twee minuten later de 4-2 op het bord te zetten. De verdediger leek buitenspel te staan en hands te maken, maar mocht toch gewoon verder gaan en scoren.

Bradley bracht het feestgedruis in het stadion terug door de 5-2 te maken, na een blunder van keeper Andersson, die de bal door zijn benen liet glippen.

Het doelpuntenfestijn kreeg in de 70ste minuut een vervolg toen Larsson een penalty mocht benutten na een overtreding van Bradley: 5-3.

Helsingborg had na 75 minuten met nog naar tien man op het veld mogen staan. Omotoyossi sloeg tot drie keer toe Thomas Prager in het gezicht, maar een logische rode kaart volgde er niet. Wel kregen de twee een gele prent voorgeschoteld.

De schiettent bleef verder gesloten, zodat SC Heerenveen over twee weken moet uitkijken dat het niet snel met 1-0 of 2-0 achter komt. Anders kan het Europese avontuur wel eens snel afgelopen zijn.