vrijdag, 12. oktober 2007 - 20:56

Uitreiking Four Freedoms AWARDS 2007

Dinsdag 6 november 2007 ontvangen Senator Carl Levin en Senator Richard Luger in New York de Four Freedoms Medal. Levin, door Time in 2006 gekozen tot de 10 beste senatoren in de Verenigde Staten, is bekend vanwege zijn standpunt in de Irak-oorlog.

Hij zet zich daarnaast in voor betaalbare gezondheidszorg en is, in tegenstelling tot President Bush, voor stamcellenonderzoek vanwege de mogelijkheden op dit terrein om ziektes als Parkinson's, Alzheimer's en diabetes te genezen. Luger is onder andere bekend door het Nunn-Lugar programma, dat gericht is op de ontmanteling van nucleaire wapens in de voormalige Sovjet-Unie en het onderzoeksprogramma naar biobrandstoffen.

De onderscheiding voor de Vrijheid van Meningsuiting is toegekend aan Bill Moyers. Moyers, een in 2006 met de Lifetime Achievement Emmy Award onderscheiden onderzoeksjournalist. Hij is voorzitter van het Schumann Center for Media and Democracy.

De Freedom of Worship medal gaat naar Reverend Peter Gomes, een gerespecteerd doopsgezinde dominee en professor aan Harvard University. Gomes, schrijver van werken als "The Good Life: Truths that last in times of need" geeft regelmatig gastcolleges aan de Universiteiten van Cambridge en Eton. Barbara Ehrenreich ontvangt de Freedom from Want medal; deze schrijfster van onder andere "Bait and Switch: the (futile) pursuit of the American Dream", is een bekend activiste voor vrouwenrechten en economische rechtvaardigheid.

De onderscheiding voor Freedom from Fear is toegekend aan Brent Scowcroft, voormalig National Security Advisor onder de Presidenten George Bush en Gerald Ford. Scowcroft is een vooraanstaande Republikein met een kritische visie op het Amerikaanse Irak-beleid.

Zoals gebruikelijk wordt de uitreiking in New York bijgewoond door een Nederlandse delegatie, waaronder de bestuursleden van de Roosevelt Stichting.
Provincie:
Tag(s):