zondag, 30. september 2007 - 12:38

UMC Utrecht; Borstzelfonderzoek is wel goed

Utrecht

In een krant van zaterdag 30 september wordt de indruk gewekt dat oncoloog professor Elsken van der Wall tegen borstzelfonderzoek is. Dat is niet juist. Van der Wall benadrukt dat het goed is dat vrouwen hun lichaam kennen en zichzelf serieus nemen als ze iets voelen in hun borsten. Het gaat erom vertrouwd te zijn met de eigen borsten, zodat een afwijking opvalt. "Stel dat je tijdens het douchen of als je je insmeert of in de spiegel kijkt, een afwijking ziet of voelt. Waar het om gaat is dat je dan meteen naar de dokter gaat en je niet laat afschepen.

Maar nauwkeurig maandelijks zelfonderzoek lijkt niet bij te dragen in het eerder ontdekken van kanker''. Van der Wall's advies wordt gedeeld door de Borstkanker Vereniging Nederland en de KWF Kankerbestrijding (KWF).
Wat Van der Wall wilde aangeven in het artikel in de krant is dat op dit moment geen enkel vergelijkend onderzoek aantoont dat maandelijks borstzelfonderzoek een goede methode is om de kans om te sterven aan borstkanker te verkleinen.

In alle vergelijkende studies, waarin meer dan 388 duizend vrouwen zijn verdeeld in een groep die wel intensief waren geïnstrueerd maandelijks zelf borstonderzoek te doen en in een groep vrouwen die dat niet werd geadviseerd, is de gemiddelde grootte van de borstkanker die gevonden wordt in beide groepen hetzelfde, en ook de sterfte aan borstkanker.

De vrouwen die aan regelmatig zelfonderzoek doen hadden wel een minstens twee keer zo grote kans om een onnodige borstoperatie te ondergaan voor een goedaardige aandoening. Op basis van al deze onderzoeken is er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat maandelijks borstzelfonderzoek de kans op sterfte aan borstkanker verkleint. "Maar", benadrukt van der Wall nogmaals, "het blijft belangrijk dat een vrouw goed weet hoe haar borsten normaal aanvoelen en dat zij naar de dokter gaat als zij een afwijking voelt of ziet".
Provincie:
Tag(s):