woensdag, 28. november 2007 - 18:26

Uniek fietsleensysteem van start in Ede

Ede

In de gemeente Ede wordt op 29 november het startsein gegeven voor een proef met een uniek fietsleensysteem. Gebruikers kunnen hun OV-fiets dan voor 0,65 euro extra terugbrengen op een andere plek dan ze hem hebben gehuurd.

Het aantal plekken waar je in Ede OV-fietsen kunt huren groeit bovendien van één naar zeven. Voor de gemeente is het voornaamste doel de bedrijventerreinen in Ede beter bereikbaar maken met een goed, milieuvriendelijk alternatief: de fiets.

Ten eerste breidt de gemeente Ede het aantal huurlocaties uit. Naast de al bestaande, bemande, fietsenstalling op station Ede-Wageningen (aan de noordkant) komen er zes automatische huurlocaties bij, vooral bij gunstig gelegen knooppunten van trein en bus.

Het voordeel van automatische huurlocaties is dat pashouders er 24 uur per dag OV-fietsen kunnen huren en terugbrengen. In een OV-fietskluis past één OV-fiets. Meestal staan er vier op een rij. Een OV-fietsbox is een glazen huisje voor maximaal 32 OV-fietsen. De OV-fietskluizen worden begin volgend jaar in gebruik genomen.

De proef met de OV-fiets als publieksfiets is mogelijk dankzij financiële bijdragen van de gemeente Ede, het Europese project Optimum2 ,
en de Stichting OV-fiets. Het mobiliteitssteunpunt Ede gaat de komende periode actief bedrijven benaderen om hen te interesseren voor dit fietsleensysteem.

De snel groeiende OV-fiets telde vorig jaar een kwart miljoen ritten en 30.000 pashouders. Inmiddels telt OV-fiets ruim 140 huurlocaties: met OV-fiets heb je overal een fiets.
Provincie:
Tag(s):