vrijdag, 28. september 2007 - 13:04

Uniek kijkje onder Amsterdam!

Amsterdam

In Amsterdam is donderdag het tweede Amsterdam Underground Festival van start gegaan. Alle genodigden lieten hun eigen gedachten over het ondergrondse onder de stad, achter op de muur van de vluchtige locatie. Caisson 1, één van de vier bijzondere ondergrondse locaties van deze editie, wordt ook wel de verzonken kathedraal genoemd. Wat veel mensen niet weten is dat er onder de IJtunnel, nog een tunnel is, ook deze 'geheime' tunnel vormt het decor van het Amsterdam Underground Festival.

Locatie 1: Caisson 1 – De verzonken kathedraal

Caisson 1 is de startschacht van de boor van de Noord/Zuidlijn en wordt tijdens het Amsterdam Underground Festival eenmalig ontsloten. Op 24 meter onder NAP bestaat deze plek maar heel even, met als bestemming het laten starten van de boor voor de Noord/Zuidlijn. In deze gigantische nieuwe ruimte met kathedrale akoestiek speelt Zonder titel – Part 2: een theatrale installatie van Christiaan Mooij, waarbij je door een gids mee naar beneden wordt genomen terwijl je de geschiedenis van zand en aarde doorkruist.

Daarnaast wordt hier beeldende kunst getoond – ‘bewegende fotografie’ van Michal Butink, een lichtinstallatie van Peter Vink en een video-installatie van Claudia Sola, die tracht de vraag te beantwoorden of je langs de hel komt als je een gat in de aarde graaft.

Verder verzorgt stadsarcheoloog Jerzy Gawronski lezingen over de archeologische vondsten die tijdens de graafwerkzaamheden in het caisson zijn gedaan. Han Admiraal, de directeur van Centrum Ondergronds Bouwen, verzorgt lezingen over ondergronds ruimtegebruik. Nederland moet de komende jaar ingrijpender veranderen dan de afgelopen 500 jaar. Intensief ondergronds ruimtegebruik behoort tot de speerpunten van deze verandering. Han Admiraal, een van de ondertekenaars van URGENDA, wordt tijdens het festival uitgedaagd zijn visie te geven. Urgenda is een ambitieuze agenda die vanuit een grote urgentie door tientallen innovatieclubs is opgesteld om de politiek te overtuigen van de ingrijpende, radicale maatregelen die nodig zijn om Nederland op termijn duurzamer te maken.

Locatie 2: Brugkelder 485 - De verborgen brugkelder
De Brugkelder 485 is een immense brugkelder bij de Oostendoksdoorgang aan het IJ. De Veenfabriek brengt hier Palindrome, een volwaardige muziektheatervoorstelling waarin op mythische wijze de opmerkelijke levensloop van de paling wordt verteld.

Daarnaast brengt Sing Song, het kersverse musique concrète ensemble van de Veenfabriek, actuele, korte, stedelijke impressies van nu.

Ook in de Brugkelder 485 vind je het Engelstalige Charms, waarbij Gerindo Kamid Kartadinata ondersteboven hangt en aan de hand van 22 vragen, 22 teksten en 22 beeldende scènes een onvoorspelbare solovoorstelling speelt. Gedurende de dag is in de Brugkelder 485 beeldende kunst vertegenwoordigd door Joost Rekveld en Michiel Pijpe.
In de voorkamer van de Brugkelder is een filmprogrammering samengesteld met een kort filmprogramma, een speelfilm en een ondergrondse documentaire.

In de avonden programmeert Ondergrond TV hier singer/songwriters, waaronder aanstormend talent Lolly Jane Blue. Haar nieuwe videoclip zal in wereldpremière gaan tijdens het Amsterdam Underground Festival. Voor Aardvarck & U-Gene maakten regisseurs Menno Otten & Hielke Zevenbergen - exclusief voor het Amsterdam Underground Festival! - een korte videoclip/film op één van de geweldige festivallocaties.

Locatie 3: Oog van het IJ - Ondergronds wordt bovengronds
Naast de grootste brugkelder van Amsterdam is de kleinste aangebouwd - deels onder NAP en deels boven NAP. Hier brengt Company Koorts Biotopia, een doorlopende dansvoorstelling over het laatste stukje paradijs. ’s Avonds presenteert het Amsterdam Underground Festival hier Basement Beats met rollende bassen en diepe beats van DJ O.Boogie en Rednose Distrikt’s Aardvarck & Steven de Peven, U-GENE live op de keys en vocals en de boys van BEHANG op de visuals.

Locatie 4: Onder het IJ - De geheime tunnel
Veel mensen hebben wel eens door de IJtunnel gereden. Wat velen niet weten, is dat daarónder nog een tunnel is. Tijdens het Amsterdam Underground Festival krijgen bezoekers de kans om een individuele mythische wandeling tussen Noord en Zuid te maken. Deze wandeling geeft nieuw inzicht in tunnelbouw en modern ondergronds ruimtegebruik van het eerste uur. Tijdens het festival wordt deze ruimte voor zowel volwassenen (Geen Gehoor) als kinderen (De Geheime Tunnel) ingericht.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de diverse voorstellingen.
Provincie:
Tag(s):