donderdag, 6. december 2007 - 9:39

Utrecht heeft als eerste toezichthouders met boa-insigne

Utrecht

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) uit Utrecht krijgen als eersten in Nederland het nieuwe boa-insigne. Dit embleem maakt inwoners duidelijk zij een opsporingsbevoegde tegenover zich hebben staan, als zij op hun gedrag worden aangesproken. De Utrechtse vervangend korpschef Woelders en burgemeester Brouwer beëdigen vrijdag 7 december aanstaande negen nieuwe boa’s.

De boa’s dragen bij aan een schoon, heel en veilig Utrecht. Concreet betekent dit dat de toezichthouders en handhavers bijvoorbeeld burgers aanspreken die hun hond los laten lopen daar waar dat niet mag, mensen beboeten die vuil verkeerd aanbieden en dat zij optreden tegen onjuiste uitstallingen, graffiti, winkelwagens en dergelijke. De negen boa's maken deel uit van de gemeentelijke handhavingdienst Toezicht en Handhaving.

Het ministerie van Justitie heeft een insigne laten ontwerpen voor de boa. Om hun herkenbaarheid te vergroten, dragen vanaf 1 januari 2008 alle boa's in het publieke domein dit insigne. Daarmee moet duidelijk worden dat een boa iemand niet alleen mag aanspreken op zijn of haar gedrag, maar dat hij ook enkele opsporingsbevoegdheden heeft. Een boa mag iemands identiteit controleren, boetes uitschrijven en personen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit. Tevens onderscheidt de boa zich met het insigne van andere handhavingfunctionarissen in het publieke domein
Provincie:
Tag(s):